Foto: LETA
Sestdiena, 30. aprīlis, šogad ir Lielās talkas diena. Darba cimdiem rokās un maisu padusē daudzi dosies no gružiem un mēsliem attīrīt kādu Latvijas stūrīti. Aicinām tevi dalīties ar paveikto, atsūtot foto un video, sevišķi, ja gadījies atrast ko neparastu.

Šogad Lielā talka svin apaļu jubileju. Ikgadējam tīrīšanas notikumam aprit 15 gadi. Latvijas nevalstiskās kustības "Lielā Talka" pārstāve Jana Kralliša portālam "Delfi" pastāstīja, ka šogad pieteiktas aptuveni 1000 talkas. Tostarp individuālās – solo talkas. Iesaistījušās pilnīgi visas Latvijas pašvaldības, izņemot Ogres novadu. Individuālajiem talkotājiem maisi atkritumu savākšanai pieejami "Rimi" veikalos apmaiņā pret iepirkuma čeku.

Vaicāta, ko novēl talkotājiem, Kralliša atbild: "Lai visiem labs un priecīgs noskaņojums, darba spars. Talkot novēlu arī ikdienā. Arī individuāli varam izdarīt ļoti daudz, padarot Latvijas vidi tīrāku un saglabājot to!"

Lielā talka lielākā Latvijas nevalstiskā kustība, kas balstās uz brīvprātīgu līdzdalību vides sakopšanā, atveseļošanā un labiekārtošanā, radot saliedētību, pozitīvismu un labi padarīta darba sajūtu, vēstīts pasākuma mājaslapā.

Lielās talkas idejas autore ir rakstniece Anna Žīgure, bet pati ideja aizgūta no igauņiem, kas vides sakopšanu visas valsts mērogā pirmoreiz rīkoja 2008. gada 3. maijā. Visas trīs Baltijas valstis 2008. gadā ar talku savā zemē aicināja cilvēkus sniegt dāvanu Latvijas, Lietuvas un Igaunijas 90. gadskārtā, sakopjot zemi.

Katru gadu Lielā talka izvirza noteiktu vadmotīvu, lai aicinātu sabiedrību pievērst uzmanību tam, cik ļoti ir saistīta mūsu ikdienas rīcība ar vidi un tās veselību.

2022. gada Lielās talkas sauklis ir "Celies, posies, iesaisties!".

Fotoattēlus un video no Lielās talkas aicinām sūtīt uz aculiecinieks@delfi.lv vai arī izmanto rakstā zemāk skatāmo pievienošanas pogu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!