Foto: DELFI Aculiecinieks
Situācija, kas pēdējās dienās izveidojusies 100 Ls dēļ starp Maestro Raimondu Paulu un "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas administrāciju, spilgtās krāsās parāda, cik zemu esam nolaidušies patieso vērtību skalā. Izskatās, ka likums ir aizstājis cilvēka godu un cieņu...

Kas ir Maestro Raimonds Pauls? Nopelniem bagātais..., Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris? Kurā vietā viņš tāds ir? Uz papīra? Birokrātiskos plauktos? Naudai ir jābūt tur, kur ir vārdi. Reti kura valsts ļauj ar saviem goda pilsoņiem šādi rīkoties. Tas tikai norāda, ka attiecīgo personu cieņa robežojas ar dokumentiem un viltotiem smaidiem, bet ne ar reālo dzīvi. Mēs mētājamies ar deputātu kompensācijām un prezidentu dzīvokļiem, bet ir jautājums – kurš valstij un iedzīvotājiem devis vairāk, pelnot patiesu cieņu? Vai 100 Ls valsts līmenī ir tik sarežģīti administrējami? Vai šādi izdevumi izraisīs kārtējo starptautisko aizdevumu, jeb maksātnespējas administrācija cietīs pilnīgu fiasko visā procesā? Iespējams, mums atkal jāgaida, kad Krievijas mēdiji sāks savu izsmejoši kampaņu? Ja tas tā būs, tad mēs to arī esam pelnījuši! Ne tikai pieļaujot absurdo situāciju kā tādu, bet izbļaujot pa visu valsti.

Neiet runa par 100 Ls, bet par to, cik ļoti cienām savus cilvēkus. Maestro Raimonds Pauls ar savu melodiju kinofilmai "Ilgais ceļš kāpās" vien jau būtu pelnījis, ka šāda situācija ātri un pavisam klusu tiktu atrisināta, ka kāda amatpersona palūgtu visiem paklusēt un samaksātu šo summu. Protams, esam neaizsniedzami – likums visiem viens – tas ir moderni. Kauns! Aklā klausīšana likuma burtam ir padarījusi mūs no pirmskara Latvijas un PSRS paraugvalsts par nožēlojamu pakalpiņu tautu vairāku pasaules valstu acīs. Esam gatavi nozāģēt zaru, uz kura paši sēžam, ja vien tas rakstīts likumā. Un, ja tur būs rakstīts bāzt galvu krāsnī, vai mēs to arī darīsim? Noteikti, jo pārnestā nozīmē esam to vairākkārt izdarījuši. Kur ir palicis Latvijas cilvēciskais mugurkauls? Lāčplēsis vairs nenāks. Mums pašiem kopā tāds jāveido. Diemžēl pagaidām veiksmīgāk sokas ar Kangara rindu pastiprināšanu, kas lieliski tiek galā ar mazajiem Lāčplēsīšiem.

Noslēgumā vēlētos griezties pie bankas administrācijas un valsts varas pārstāvju personīgās goda sajūtas, ja tāda ir palikusi – nedariet kaunu, un atrisiniet šo situāciju nevis tā kā prasa likums, bet gan cilvēciskā cieņa. Un dariet to pēc iespējas ātrāk. Es ne mirkli nešaubos, ka mūsu pensionāriem un bērnu māmiņām nebūtu žēl kopā savākt 100 Ls, pat ja likums to neprasa, bet budžeti šī personām ir krietni ierobežotāki. Uzaicinu "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas administrāciju sazināties ar mani personīgi, ja 100 Ls situācija netiks atrisināta. Es personīgi šo summu samaksāšu. Sāksim beidzot cienīt savus cilvēkus, ja gribam, lai citi ciena mūsu valsti un sabiedrību! Cik gan zemu ir jānolaižas, lai Raimondam Paulam draudētu ar tiesu 100 Ls dēļ, pēc tam, kad banka atņēmusi lielāko daļu dzīves iekrājumu. Tas, protams, ir likumīgi, bet zemiski... ļoti zemiski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!