Foto: Shutterstock

Covid-19 pandēmijas ierobežošanai visā Latvijā tirgotājiem jānodrošina papildus drošības pasākumi, bet ne visi darba devēji ņem vērā darba aizsardzības pasākumu rīkojumu. Tā tas noticis arī "Delfi" aculieciniekam Renāram, kura darba devējs pārtikas veikala kasēs kategoriski atsakās uzstādīt aizsargbarjeru.

"Strādāju pārtikas veikalā ar diezgan lielu cilvēku plūsmu (virs 200 cilvēkiem dienā). Darba devējs kategoriski atsakās uzstādīt aizsargbarjeru kases zonās! Darba devējs paziņo: "Ja ir bail, tad sēžat mājās!" Ko es varu darīt? Pie kā var vērsties?" taujā Renārs.

Kā lasītājam rīkoties šādā gadījumā, portālam "Delfi" komentē Valsts darba inspekcijas (VDI) darba tiesību nodaļas konsultatīvā centra vadītāja Dace Stivriņa.

"Darba devējam pēc iespējas jāizvērtē darba vidē pastāvošais inficēšanās risks un jāveic nepieciešamie pasākumi šī riska mazināšanai vai novēršanai," uzsver VDI eksperte. Viņa arī atsaucas uz Ministru kabineta 2020. gada 12. marta rīkojuma Nr. 103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" 4.22. apakšpunktu ( 2020. gada 14. marta grozījumu redakcijā), kurā teikts, ka Ekonomikas ministrijai sadarbībā ar tirgotājiem jāievieš pasākumus sociālās distancēšanās nodrošināšanai tirdzniecības vietās.

"No sniegtās informācijas nav konstatējams, vai darba devējs, izvērtējot darba vidē pastāvošo inficēšanās risku ar Covid-19, tā mazināšanai vai novēršanai ir paredzējis darba aizsardzības pasākumu – aizsargbarjeru uzstādīšanu kases zonā. Ja darba devējs šādu darba aizsardzības pasākumu ir paredzējis, tad tas ir jāizpilda," uzsver Stivriņa. "Ja darba devējs nepilda paredzētos darba aizsardzības pasākumus, darbiniekam ir tiesības vērsties ar sūdzību Valsts darba inspekcijā."

Viņa arī atgādina – atbilstoši Darba aizsardzības likuma 18. panta pirmās daļas 1. punktam nodarbinātajam ir tiesības atteikties no darba veikšanas, ja attiecīgā darba veikšana rada vai var radīt risku nodarbinātā vai citu personu drošībai un veselībai un šāds risks nav novēršams citādā veidā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka līdzīga situācija bija arī aptiekās, proti, arī farmaceiti bijuši apdraudēti, jo no darba devēja puses netiek veikti pastiprināti drošības pasākumi nedz darbinieku, ne apmeklētāju drošībai, kas inficēšanās risku nesamazina.

Latvijas Farmaceitu biedrības (LFB) prezidente Dace Ķikute portālam "Delfi" sacīja, ka LFB ir saņēmusi jautājumus un informāciju no farmaceitiem, kas liecina, ka ne visi aptieku īpašnieki operatīvi informē visus savus darbiniekus par uzņēmumā veiktajiem pasākumiem. Kā viņa atzina – situācija aptiekās strauji mainās, proti, tā uzlabojas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!