Foto: DELFI Aculiecinieks
Neilgi pirms Romas pāvesta vizītes ar Rīgas radinieku iegāju Svētā Pētera baznīcā. Nezinu, vai izstāde bija iekārtota tieši pāvestam, bet mani tā pārsteidza. Pirmkārt, jau ar daudzveidību. Strādājuši bija Rīgas un Latvijas mākslinieki: kalēji, rotkaļi, audēju, šuvēji, kokgriezēj – visus nenosauksi. Starp darbiem arī to autoru, kas sen aizgājuši aizsaulē.

Izstāde bija izkārtota jau plaisāt sākušajā augstākajā Rīgas sakrālajā celtnē – Svētā Pētera baznīcā. No tās augstumiem mēs varējām redzēt daudzas vēsturiskas vietas. Kādreizējo krustnešu citadeli, Doma baznīcu, Dzelzceļa tiltu, par kuru gāja cīņa valsts pastāvēšanas un brīvības karā. Centrāltirgus paviljonus, kas savā laikā bija domāti cepelīnu glabāšanai. Mūsu Gaismas pili, un tehniskās zinātnes virzītāju – Rīgas Tehnisko universitāti. Pašā baznīcā arī radās dažādu domu un pārliecību pretstati.

Te satikās tautas daiļrade ar sakrālo vēsturi, bruņniecisko lepnumu un mūžīgo, senas tautas senču gudrību. Tā bija nemanāmi ieausta jostās, seģenēs, galvas rotās un iekalta saktās.

Kas vairs zina, kam piederēja lepnie ģerboņi pie baznīcas kolonnām. Bet amatmeistaru vārdus mēs lasām, iegaumējam un meklējam viņu vārdus. Gan rotkaļus, gan podniekus, audējus un tērpu darinātājus.

Te bija ko brīnīties daudziem viesiem - somiem, igauņiem un lietuviešiem, arī vāciešiem un zviedriem. Mēs esam tik tuvu viens otram gan vārdos, gan mākslas izpausmēs. To viņiem teica mākslas priekšmeti, to viņiem apliecināja seģenes, kas bija izkārtas visās baznīcas debesu pusēs. Laikam jau tās sildīja apmeklētāju sirdis. Kā teica viena lepna un gudra sieva: "Mēs esam vareni. Mēs esam stipri. Mēs esam lieli". Gribu piebilst, ka mēs esam arī čakli un meistarīgi.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!