Foto: DELFI Aculiecinieks
Pastaigājoties gar jūru Papē, Rucavas novadā, jau trīs dienas pēc kārtas, portāla "Delfi" aculiecinieks Ivars novērojis no jūras izskalotu nezināmu vielu, kas varētu būt sacietējis parafīns. Viņš par savu novērojumu ziņojis "Vides SOS", kā arī pats savācis vairākus lielos iepirkumu maisus, tīrot pludmali.

Staigājot pa savu iecienīto maršrutu no Papes ciema vecā kuģa vraka līdz Papes kapsētai, Ivars apmēram divu kilometru garumā trīs dienas pēc kārtas novērojis izskaloto parafīnu, kuru pastaigājoties arī lasījis maisiņā. "Ja kilometra posmā var salasīt lielo maisiņu pilnu, tad tas man liekas daudz," viņš norādīja. Pirmo reizi šo piesārņojumu viņš pamanījis jau aptuveni pirms nedēļas.

"Nolasu vienu dienu, tad nākamajā rītā eju, un atkal izskaloti," portālam "Delfi" stāstīja Ivars. Viņa vidējie aprēķini liecina, ka vienā dienā viņš savācis pa vienam lielajam iepirkumu maisiņam.

Lielākais gabals, kuru Ivars atradis, bijis apmēram pusotru kilogramu smags, citi bijuši mazāki, daži pat sērkociņu kastītes izmērā vai plānāki. "Krāsa arī dažāda – dzeltena, vazelīnam līdzīga tumša krāsa un balta," atradumus aprakstīja aculiecinieks. "Nevar pateikt, vai tā ir sacietējusi palmu eļļa vai parafīns."

Ivars pieļauj, ka šīs vielas Papes pludmalē nonākušas no Lietuvas, kur janvāra beigās tika ziņots par Kuršu kāpās atrastu lielu daudzumu izskalota parafīna.

Ziņu aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Lietuvas diplomāti pirmdien, 17. februārī, iesnieguši Krievijai notu par janvāra beigās Kuršu kāpās izskaloto piesārņojumu – tonnām sacietējuša parafīna, lūdzot sniegt informāciju, kādi uzņēmumi Kaļiņingradas apgabala teritorijā varēja nelikumīgi izmest lielu apjomu parafīna.

Ivars satraucas, ka šos parafīna gabalus patīk knābāt putniem un maziem dzīvnieciņiem, jo uz atrastajiem gabaliem viņš novērojis zobu nospiedumu pēdas. "Mazos gabalus putni, iespējams, arī nolasa," pieļauj Ivars.

Valsts vides dienestā (VVD) portālam "Delfi" skaidroja, ka nav saņemtas iedzīvotāju sūdzības par pludmalē izskalotu baltas krāsas vielu Rucavas novadā.

"Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, iedzīvotāji ar šādu informāciju vērsušies pie pašvaldības, kas ir atbildīga par atkritumu savākšanu savā teritorijā," norādīja VVD pārstāve Kristīne Kļaveniece.

Kļaveniece apgalvoja, ka pašvaldība apsekoja minēto vietu, konstatēja parafīnu un savāca to. Arī Rucavas novada pašvaldības izpilddirektors Edgars Bertrams portālam "Delfi" apstiprināja, ka pašvaldība ir informēta un savākšanas darbi ir bijuši, tomēr "jūra ik pa laikam kaut ko izskalo". Bertrams pieļauj, ka šis parafīns līdz Latvijas pludmalei nonācis no Lietuvas.

VVD, pārbaudot attiecīgajā rajonā kuģojošo kuģu satiksmes un jūras satelītattēlus Eiropas Jūras drošības aģentūras piesārņojuma un kuģu novērošanas sistēmā "CleanSeaNet", nav konstatējis jūras piesārņojumu, informēja Kļaveniece.

"Tā kā parafīns var tikt izskalots krastā arī krietnu laiku pēc novadīšanas vidē, piesārņojuma avotu ir ļoti sarežģīti noskaidrot," skaidroja Kļaveniece. Tāpat viņa uzsvēra, ka ir būtiski, lai situācijās, kad pludmalē tiek izskalotas kādas vielas, pašvaldība aktīvi rīkotos un šo piesārņojumu savāktu.

Lai arī parafīns nav videi un cilvēkiem bīstama viela, VVD aicina cilvēkus to nevākt un nenest mājās.

Bertrams ieteica, ka šādos gadījumos iedzīvotāji tiek aicināti ziņot pašvaldības policijai, piefiksēt vietu, kur ir atradums, lai varētu tālāk koordinēt darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!