Foto: DELFI Aculiecinieks
Trešdien, 14. septembrī, kārtējo reizi dedzis Juglas mežs Rīgā. "Delfi" aculiecinieks lēš, ka iemesls meža degšanai varētu būt nesenā koku retināšana, pēc kuras mežā palikušas zaru kaudzes – pateicīgs materiāls "valpurģu nakšu rīkošanai ar milzīgiem sārtiem", viedokli pauž aculiecinieks.

Pēc aculiecinieka sniegtajām ziņām, Juglas mežos pavasarī notikusi tīrīšana. Mežus izretināja un kokmateriālus glīti sakrāva čupās un raiti izveda. Pāri palikušas vien izbraukātas meža takas un zaru čupām pilns mežs.

"Klāt ir rudens, zaru čupas labi izkaltušas un attapīgi ļaudis nolēmuši, ka pienācis laiks Juglas mēžā rīkot "valpurģus" ar milzu sārtiem. Spriežot pēc krāsmatām dažu čupu vietā, kāds pie mežu sakopšanas ķēries radikālāk nekā Rīgas dome," vērojumus apraksta aculiecinieks.

SIA "Rīgas meži" pārstāvis Edgars Vaikulis apliecināja, ka Juglas mežs patiešām dedzis un tas noticis netālu no sabiedriskā transporta galapunkta Hipokrātu ielā. Ugunsnelaimi pamanījuši un dzēsuši paši "Rīgas meži" darbinieki.

Vaikulis arī apstiprināja, ka pēc mežistrādes un meža, tostarp Juglas meža, sakopšanas paliek zaru kaudzes. Diemžēl šoreiz izsolē uzvarējušais uzņēmums, kuram zarus bija jāizved un par tiem jāsamaksā, neveica savu uzdevumu, tāpēc zari palika mežā. "Tādēļ pieņemts lēmums ka šoreiz un arī turpmāk zarus savāks un pie ceļa izvedīs "Rīgas meži" paši."

"Rīgas meži" pārstāvis arī vēlas iedzīvotājus informēt, ka Rīgas mežniecība veic kopšanas un izlases cirtes. Tādējādi izcērt slimos, bojātos un augšanā atpalikušos kokus, kā arī atbrīvo vietu palikušajiem kokiem. Cirsmās izkopj pameža krūmus, teic Vaikulis. Viņš piebilst, ka Rīgas administratīvās teritorijas mežos ir ierobežota saimnieciskā darbība. Pamatā tos apsaimnieko pilsētnieku rekreācijas un atpūtas vajadzībām.

"Kopšana cirtes mežā ir nepieciešamas, jo nekoptā mežā koki atrodas pārāk blīvi, tie var izstīdzēt. Vainagu, resnuma un garuma proporcijas veidojas nesamērīgas un samazinās meža noturības spēja," skaidroja "Rīgas mežu" pārstāvis. Tāpat nekoptā mežā veidojoties blīvs pamežs, kas traucē pastaigām, sportiskām aktivitātēm vai sabiedriskiem pasākumiem. "Krūmi var kalpot par aizsegu noziedzīgām darbībām," teic Vaikulis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!