Foto: Leons Stiprais/DELFI Aculiecinieks
Tukumu apvij dažādi nostāsti – gan priecīgāki, gan bēdīgāki. Ar vienu no šādiem nostāstiem iepazīstina ilggadējais "Delfi" reportāžu autors Leons Stiprais.

"Jau stāstīju, ka Tukuma upīti Sloceni nosprostojuši bebri. Šobrīd ir izveidota pat plunčāšanās vieta pie tilta, kurš ved uz bijušo metālapstrādes rūpnīcu. Jāgaida, kad ezeriņu attīrīs no ūdens zālājiem. Ziemā būs maza slidotava.

PSRS laikā aiz Slocenes upes tika izveidota, kā šodien saka, industriālā teritorija. Lai strādnieki droši uz to varētu iet, izveidoja asfaltētu celiņu no paša Tukuma centra. Tika izveidots arī gaisa pārvads pāri dzelzceļa sliedēm.

Mūsdienās šo tiltu sauc par "pašnāvnieku tiltu". Kāpēc? Nezinu.

Tomēr, izlūkojot bebru izveidoto ūdens krātuvīti, atcerējos baisus notikumus, kuri saistīti ar šo tiltu.

Tolaik Tukumu satricināja ziņa, ka auto avārijā gāja bojā ātrās palīdzības šoferis, jauna feldšerīte un milicis. Izdzīvoja tikai bandīts, kuru veda ekspertīzei uz Jelgavas psihoneiroloģisko slimnīcu.

Stāsts bija šāds. Jauns puisis bija iemīlējies savā draudzenē. Vēlējies to uzaicināt uz kafejnīcu un uzcienāt ar kafiju, saldējumu un citiem našķiem. Bijis kaut kā saistīts ar rūpnīcu, jo zināja, kad rūpnīcas kasiere nesīs tur algas naudu. Tumsā sagaidījis kasierīti, sadūris ar nazi un izrāvis kases somu ar algām, aizbēga. Puisi ātri noķēruši, jo kasiere palika dzīva. Pēc dažām dienām nolemts vest viņu uz psihiatrisko ekspertīzi.

Foto: DELFI Aculiecinieks
Skats no tilta uz "Tukums-1" staciju.


Puisis sēdējis ātrajā palīdzības mašīnā pie aizslēgtām mugurējām durvīm. Pie priekšējām durvīm sēdējis jauns milicis. Mašīnā sēdējusi Medicīnas institūta studente, kas piestrādājusi brīvdienās un vakaros. Lai ātrāk atgrieztos Tukuma slimnīcā, vadītājs bija ieslēdzis bākugunis. Pie Jelgavas pagrieziena gadījās militāristu mašīna, kura arī veica pagrieziena manevru. Abiem bija ieslēgtas tuvās gaismas. Diemžēl militāristu mašīnai bija neaprīkota piekabe, kas bija pilna ar krāsām un lakām.

Ātrās palīdzības mašīna pilnā jaudā iedrāzās šajā piekabē. Jaunais bandīts no trieciena izsita aizmugures durvis un nokrita uz asfalta. Lauza atslēgas kaulu, guva nobrāzumus un smadzeņu satricinājumu. Piekabe un ātrās palīdzības mašīna ar visiem iepriekšminētajiem pilnībā sadega.

Redzēju pilnīgi sadegušo ātrās palīdzības mašīnu pie Tukuma slimnīcas garāžām. Gājām skatīties izoperēto un ieģipsēto puisi. Gulēja miega zāļu un atsāpinātāju iespaidā.

Tāds nevainīgs ģīmītis. Tālāko viņa likteni nezinu. Tāpēc man šis tilts ir "murgaino sapņu tilts".

Tagad tādas lietas nenotiek, jo piekabes ir aprīkotas ar gaismām un sānu atstarotājiem, bet krustojumi ir izgaismoti."

Leons Stiprais,

Tukumā, 2021. gada 19. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!