Foto: Leons Stiprais
Nepatīkamas ziņas Vasarsvētkos pāršalca Tukuma evaņģēliski luteriskās svētās Trīsvienības baznīcu – tur vasarsvētkos paviesojies garnadzis. Savas pārdomas par notikumu sarakstījis arī tukumnieks un ilggadējais reportāžu autors Leons Stiprais.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Tukuma evaņģēliski luteriskās svētās Trīsvienības baznīcā Vasarsvētku dievkalpojuma laikā nozagta ziedojumu kastīte. Precīzs zaudējumu apmērs gan šobrīd nav zināms.

"Izskan ziņas, ka Tukuma evaņģēliski luteriskajā baznīcā nozagta ziedojuma kastīte. Tur cilvēki svieda ziedojumus un samaksu par lūgšanas svecītēm. Tā pieņemts daudzās Eiropas baznīcās.

Esmu bijis Somijas, Rīgas Svētā Pētera baznīcā un Rīgas Doma baznīcā. Tur kastes ir nodrošinātas. Senākās ir apkaltas un pieķēdētas. Jaunākās iestrādātas nosedzošās virsmās.

Visos laikos naudu un ziedojumus sargāja vairākos veidos. Ticībā, ko aizstāvēja, vēstures laikā radītiem, tūkstošiem dievu. Sargājot cilvēkam un nostiprinot krātuves.

Piemēram, Tukuma baznīcu sargā arī piecos gadsimtos apglabātie pilsētas cilvēki. Tie tur guļ simtiem. Tas bija raksturīgi visām baznīcām līdz Katrīnas Lielās "ukazam", kas aizliedza mirušos apglabāt pilsētas robežās.

Arī baznīcas vecais un labais pilsētu aizstāvis un sargs - gailis. Izskatās, ka Tukuma gailim spēris zibens.

Foto: Leons Stiprais

Tukuma evaņģēliski luteriskās svētās Trīsvienības baznīca, kurā redzama ziedojuma kastīte. "Nozagt viegli. Maza, nenostiprināta," secina Leons Stiprais.

Tukuma zaglis ir apvainojis visus tukumniekus un viņu senčus. Tāpēc policija zagli noteikti atradīs. Ir cilvēki, novērošanas kameras...

Piebildīšu, ka baznīcā Somijā redzēju gan signalizāciju, gan novērošanas kameras.

Sirdsapziņa ir katra cilvēka, neskatoties uz degradācijas pakāpi, iekšējais sargs.

Foto: DELFI Aculiecinieks
Lūk, cik iespaidīgas lādes ir Tukuma Durbes muzeja kalpu mājā.

Varu piedāvāt baznīcai dzelzs kasti čemodāna lielumā. Atliek piemetināt vēl vienu piekaramo atslēgas turekli, izgriezt metālā caurumu monētām. Piestiprināt pie galda ar iekšējām bultskrūvēm. Skaisti nokrāsot. Domāju, ka Tukumā atradīsies metāla meistari, kas šo darbu paveiks.

Leons Stiprais,

Tukumā, 2021. gada 29. maijā."

Netālu no Tukuma evaņģēliski luteriskās svētās Trīsvienības baznīcas ir arī Valsts policijas iecirknis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!