Foto: AFP/Scanpix
Rimi veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā veselīgas receptes, kas nodrošinās organisma atslodzi pēc bagātīgajām gadumijas maltītēm. "Lai organismam pēc svētkiem ļautu "atvilkt elpu", aicinu ik rītu sākt ar gardu karsto dzērienu – tas ne tikai stiprinās imunitāti, bet arī sniegs mundrumu! Savukārt tik nepieciešamo enerģiju palīdzēs uzņemt svaigie lapu salāti, kuru pagatavošanai noteikti vari izmantot pašmāju burkānus, kā arī vasarā gatavotos krājumus - sasaldētas dilles un citus zaļumus," stāsta šefpavārs.

Foto: Publicitātes foto

Nepieciešams (4 porcijas):

  • Burkāns - 1 gab.
  • Baltais redīss - 1gab.
  • Gurķis - 1gab.
  • Puravs - 1gab.
  • Dilles - 1 saišķis

Mērcei:

  • Medus - 2 ēdamk.
  • Melnais rutks - 1 ēdamk. (smalki sarīvēts)
  • Lineļļa - 1 ½ ēdamk.
  • Olīveļļa - 2 ēdamk.
  • Citrons - 1 ½ gab.

Pagatavošanas laiks: 20 minūtes

Pagatavošana:

1. Noskalo burkānu, balto redīsu un gurķi - sagriez to vienādās strēmelītēs.

2. Pievieno sagrieztu puravu un smalki sagrieztas dilles.

3. Mērcei smalki sarīvē rutku, vai arī izspied no tā sulu.

4. Rutku sajauc ar lineļļu, olīveļļu, citrona sulu un rīvētu miziņu, pievieno medu.

5. Mērci salātiem pievieno īsi pirms pasniegšanas.

Šie salāti būs gan lieliska uzkoda, gan kā veselīga piedeva zivs, vai gaļas ēdieniem.

Foto: Publicitātes foto

Nepieciešams (2 personām):

  • Viegli sālītas vēžu astītes - 160 g
  • Jauktie lapu salāti - 80 g
  • Nogatavināts mango - 1 gab.
  • Pekanrieksti - 2 saujas
  • Žāvētas dzērvenes - 1 sauja
  • Granātābols - 1/2 gab.

Salātu dressings:

  • Laims - 1 gab.
  • Olīveļļa - 2 ēdamk.

Dzērveņu mērce:

  • Svaigas dzērvenes - 100 g
  • Melnais balzamiko - 2 ēdamk.
  • Medus - 1 ēdamk.
  • Timiāns - 1 zariņš
  • Ūdens - 50 ml

Pagatavošanas laiks: 30 min

 

Dzērveņu mērce:

1. Ūdenī liec vārīties dzērvenes un timiānu.

2. Pēc 5 minūtēm pievieno balzamiko etiķi.

3. Vāri aptuveni vēl 5 minūtes, pievieno medu.

4. Mērci izspied caur sietu un atdzesē.

Salāti:

5. Salātlapas noskalo un kārtīgi nosusini.

6. Salātu dressingam  sajauc olīveļļu ar laima sulu.

7. Notīri un sagriez mango.

8. Jauc salātus: traukā liec mango, žāvētas dzērvenes un granātābola sēklas.

9. Pievieno salātu lapas, kuras sajauktas ar dressingu.

10. Pekanriekstus pievieno dzērveņu mērcei un pārlej salātiem.

11. Visbeidzot pievieno viegli sālītas vēžu astītes.

Atceries!
Salāti obligāti ir jānosusina, citādi salātu dressings notecēs šķīvja apakšā un "nepielips" salātiem. 

Foto: Publicitātes foto

Nepieciešams (4 personām):

  • Āboli - 1 kg
  • Ūdens - 1 l
  • Cukurs - 130 g
  • Kanēļa standziņas - 2 gab.
  • Laims - 2 gab.

Pagatavošanas laiks 35 min

Pagatavošana:

1. Noskalo ābolus un no 700 g izspied sulu. Pārējos ābolus attīri, izņem serdes, un sagriez nelielos gabalos ar visu mizu.

2. Liec sagrieztos ābolus ūdenī, kam pievienota laima sula.

3. Aptuveni 2,5 l katliņā ber cukuru un uz lēnas uguns izkausē to. Cukuru nepiededzini, jo tad dzēriens būs rūgts.

4. Kad cukurs izkausēts, lej klāt ūdeni ar ābolu šķēlītēm un pievieno kanēļa standziņas. Karsē līdz āboli ir mīksti un virtuve smaržo pēc kanēļa un karameles.

5. Pielej ābola sulu un uzkarsē.

6. Izkās dzērienu caur marli un pasniedz siltu.

Atceries!

Lai dzēriens būtu dzidrs, to nedrīkst vārīt - tas ir jātvaicē uz lēnas uguns.

Foto: Publicitātes foto

Nepieciešams (4 personām):

  • Svaigas dzērvenes - 200 g
  • Žāvētas dzērvenes - 100 g
  • Asais čili - 1/6 gab.
  • Smaržīgie pipari - 5 gab.
  • Ūdens - 2 l
  • Kardamons - 3 sēklas
  • Cukurs - 3 ēdamk.

Gatavošanas laiks: 30 min.

Pagatavošana:

1.  Uzvāri ūdeni.

2. Saspied svaigās dzērvenes ar cukuru.

3. Pievieno ūdenim aso čili, smaržīgos piparus, kardamonu, žāvētas dzērvenes un tikko saspiestās svaigās dzērvenes ar cukuru. Tvaicē ūdeni līdz dzērvenes izjūk.

4. Nevāri uz straujas uguns, jo tad dzēriens nebūs dzidrs

5. Izkās morsu caur sietu un pagaršo.

6. Ja nepieciešams, pievieno vēl cukuru vai dzērvenes.

Šis gardais morss garšo lieliski gan silts, gan jau atdzisis. Atceries, ka šādu morsu vari gatavot arī no saldētām ogām, piemēram, avenēm vai zemenēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!