Foto: ČetrasSezonas.lv
Lai arī Ziemassvētkiem vairums sāk gatavoties jau savlaicīgi, tomēr pat visrūpīgākajiem plānotājiem dienā pēc svētku vakara nākas domāt, ko darīt ar neapēsto. Angļu trifle jeb sīkumu deserts ir labs veids, kā izmantot pēc svētku maltītes pāri palikušo biskvītu un augļus.

Pirmās trifle versijas atrodamas jau 1596. gadā Anglijā izdotā pavārgrāmatā, kur zem šāda nosaukuma slēpās saldais krējums ar cukuru, rožūdeni un ingveru. 60 gadus vēlāk tika publicēta recepte, kur trifle tika papildināts ar pienu, olu krēmu un alkoholā mērcētu maizi.

Kaut arī trifle ir tradicionāls britu saldais ēdiens, tā sastāvdaļas un garšas īpašības šķiet tuvas arī latviešu virtuvei. Deserta pamatsastāvdaļas ir putukrējums, olu krēms, augļi un biskvītkūka, kura laikos, kad mūsu veikalos "nekā nebija", šķiet, bija neatņemama svētku galda sastāvdaļa. Interesanti, ka britu desertam līdzīga recepte atrodama arī 1905. gadā Rīgā izdotajā "Praktiskajā pavārgrāmatā", taču atšķirībā no sava britu radinieka latviešu versijā deserts netiek vis kārtots atsevišķos stikla traukos, bet gan salikts kopā kā kūka. Liekas romantiska receptes beigās atrodamā piebilde: "Šis pudiņš ir ļoti smalks saldais ēdiens."

Šķiet, katrai britu ģimenei ir sava trifle recepte. Daļā recepšu biskvītkūku aizstāj ar alkoholā mērcētiem "dāmu pirkstiņiem", kēksu vai citiem cepumiem vai arī šo kārtu vispār izlaiž. Arī augļu izmantošanas iespējas ir dažādas: tos desertam mēdz pievienot kā svaigus, tā konservētus, izmantot jau gatavu ievārījumu vai pagatavot augļu želeju. Vismazāk strīdu ir par nākamo deserta kārtu - olu krēmu, taču arī to daži brīvdomātāji mēdz aizvietot vai papildināt ar citronu biezpienu, maskarpones sieru vai šokolādes krēmu.

Lieki piebilst, ka Lielbritānijā trifle ēd ne vien svētkos, bet visu cauru gadu un īstenam kārumniekam mājās būs arī speciāls stikla trauks trifle kārtošanai. Taču tikpat labi desertu var kārtot jebkurā citā caurspīdīgā stikla traukā, atsevišķos deserta trauciņos vai glāzēs; galvenais, lai no malas būtu saskatāms deserta kārtu veidotais raksts.

Trifle mēdz dēvēt arī par britu tiramisu, un otrādi: briti klasisko itāļu desertu, protams, dēvē par itāļu trifle. Tāpēc, ja apnicis strīdēties par to, kurš bija pirmais - vista vai ola -, var pievērsties izsmalcinātākiem terminiem.

Zināms arī, ka trifle bijis pirmā ASV prezidenta Džordža Vašingtona mīļākais deserts un viņš nekad no tā nav spējis atteikties.

Šeit recepte portāla četrassezonas.lv izpildījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!