Lietuvas prezidents Valdis Adamkus nolēmis neapmeklēt 9.maija svinības Krievijā. Prezidents pirmdien nodevis Krievijas vēstniekam Lietuvā Borisam Cepovam vēstuli, kurā paziņojis oficiālu atbildi uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina aicinājumu apmeklēt svinības.
Adamkus paziņojis, ka "9.maijā būs kopā ar lietuviešu tautu, kura pieminēs šiet, Lietuvā, bojā gājušos," ziņo Lietuvas masu mediji.

"Delfi" jau ziņoja, ka arī Igaunijas prezidents Arnolds Rītels, tiekoties ar Eiropas Parlamenta Ārlietu komitejas priekšsēdētāja vietnieku Tomasu Hendriku Ilvesu, premjerministru Juhanu Partsu un ārlietu ministru Reinu Langu, paziņojis, ka viņš nepieņems Krievijas prezidenta Vladimira Putina ielūgumu 9.maijā apmeklēt Maskavā paredzētās svinības par godu 60.gadadienai kopš Otrā pasaules kara noslēguma.

Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga jau iepriekš paziņojusi par to, ka 9.maijā piedalīsies svinībās Maskavā, vienlaikus skaidrodama pasaules sabiedrībai Latvijas vēsturi.

Latvijas prezidente Vaira Vīķe –Freiberga, kas jau iepriekš paziņojusi par savu dalību 9.maija svinības, pēdējo mēnešu laika regulāri sazinājusies ar Lietuvas un Igaunijas kolēģiem un ir informēta par viņu lēmumu, portālam “Delfi” sacīja prezidentes preses sekretāre Aiva Rozenberga.

“Katra valsts ir neatkarīga un pieņem neatkarīgu lēmumus,” prezidentes nostāju pauda Rozenberga, norādot, ka visas trīs Baltijas valstis ir vienisprātis par Otrā pasaules kara nozīmi. Prezidente arī ir gandarīta, ka Eiropas savienības un NATO dalībvalstis ir informētas par Latvijas nostājai par Baltijas valstu likteni pēc Otrā pasaules kara un atbalstu tai pauduši gan ASV prezidents, gan Eiropas Komisijas amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!