Ceturtdien un piektdien Lielbritānija kā prezidējošā ES valsts rīko neformālu divu dienu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu veselības ministru tikšanos Londonā, kurā galvenais apspriežamais jautājums būs ES valstu sagatavotība gripas un jebkuras citas infekciju slimības pandēmijai.
Tikšanās sākumā veselības un patērētāju tiesību aizsardzības komisārs Marks Kiprianu iepazīstinās veselības ministrus ar šī brīža jaunākajām prognozēm par gripas pandēmijas iespējamību kopumā, par tās iespējamajiem apmēriem un izpausmes formu, informē Veselības ministrijas komunikācijas nodaļa.

Galvenais uzsvars tiks likts uz to, kā ES ir sagatavojusies pandēmijai kā nacionālā, tā arī starptautiskā līmenī. Tiks pārrunāts arī jautājums, kā ES valstīm būtu jāsadarbojas savā starpā, īpaši komunicējot ar iedzīvotājiem.

Ministru neformālās tikšanās laikā tiks pārrunāti jautājumi arī par dalībvalstu veselības aprūpes sistēmu kopīgajiem principiem un vērtībām Eiropas Savienībā, kuru galvenais mērķis ir nodrošināt veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, kvalitāti un ilgspēju visā ES teritorijā. Līdz ar to ir nepieciešams ne tikai veicināt ES ekonomisko attīstību, bet arī augsta līmeņa sociālo aizsardzību. Par šo tēmu ar savām prezentācijām uzstāsies Francijas, Zviedrijas un Slovēnijas veselības nozares ministri.

Tikšanās laikā tiks pārrunāts jautājums arī par pacientu mobilitāti ES, proti, kādu ietekmi tā rada nacionālajām veselības aprūpes sistēmām un pašam pacientam, īpaši pārrunājot tās specifiskās nozares, kurās nav skaidri noteiktas pacienta tiesības. Diskusiju mērķis ir vienoties par labāko risinājumu, lai izskaidrotu iedzīvotājiem viņu tiesības saņemt veselības aprūpes pakalpojumus citā ES dalībvalstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!