Eiropā ir publicēts dokuments, kas liecina, ka 2003.gadā Eiropas Savienības pārstāvji noslēdza slepenu līgumu ar ASV, kurā amerikāņiem tiek dota atļauja izmantot ES valstu materiālo bāzi ieslodzīto slepenai transportēšanai, informē ārvalstu prese.
Kā raksta ASV laikraksts “The Washington Times”, dokumenta nosaukums ir “Jaunais transatlantisko operāciju saraksts, kas pieņemts ES un ASV tieslietu un iekšlietu departamentu vadītāju tikšanās laikā”. Dokuments tika apstiprināts slepenas tikšanās laikā Atēnās 2003.gada 22.janvārī. Šajā sēdē piedalījās 31 cilvēks, raksta LentaRu.

Dokumenta pilnajā versijā ir teikts: “Abas puses ir vienisprātis, ka nepieciešams paplašināt sadarbību vairākos jautājumos, konkrētāk, informācijas apmaiņā starp robežstruktūrām, paaugstinātā ES tranzīta jaudu izmantošanā, kas nepieciešama, lai nosūtītu uz ārvalstīm noziedzniekus un nevēlamus ārvalstniekus, kā arī darbību saskaņošanā, kas saistītas ar viltotu dokumentu izdošanu.”

Eiropas Savienības ministru Padomes preses sekretārs ir paziņojis, ka, saskaņā ar ASV lūgumu, šī rindkopa no teksta vēlāk tika dzēsta, līdzīgs liktenis piemeklējis arī citas rindkopas, kas attiecas uz ASV darbības metodēm. Citas ES amatpersonas arī ir apstiprinājušas, ka tikšanās laikā tās dalībnieki bija strādājuši ar nerediģētu protokola versiju.

Oriģinālo dokumenta versiju saņēma kompānija “Statewatch”, kas specializējusies pilsoņa tiesību monitoringā Eiropas Savienībā. Oriģinālajā versijā redzams, ka tikšanās laikā amatpersonas bija runājušas par cīņas metodēm pret terorismu, taču viss teksts, kas par to liecināja, tika izņemts no dokumenta pirms tā publikācijas.

Jau ziņots, ka 2.novembrī laikraksts “Washington Post” rakstīja par CIP izveidotiem slepeniem cietumiem ārvalstīs, uz kurieni tiek nogādāti par terorismu apsūdzētie cilvēki un viņu pratināšanā netika ievēroti vispārpieņemtie ierobežojumi.

Pašlaik šī informācija tiek pārbaudīta, taču abas valstīs, kur, visticamāk, šādi cietumi ir bijuši – Polija un Rumānija – ir noliegušas šīs ziņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!