Rīgas kanālmalas kokus tiek plānots apsmidzināt ar īpašu šķidrumu, lai aizsargātu tos no bebriem, informē pašvaldības aģentūras "Rīgas dārzi un parki" direktors Agnis Kalnkaziņš (TP).
Kalnakaziņš cer, ka pēc koku apsmidzināšanas bebriem nebūs vairs tik liela interese par koku graušanu. Ja ziema būs pietiekami auksta, lai aizsaltu kanāls, tad bebri dzīvos zem ledus, un līdz ar to nebojās kanālmalas kokus.

Rīgas domes Vides komiteja iepriekš atzina, ka Rīgai būs jāmācas sadzīvot ar bebriem, kuri iemitinājušies Rīgas kanālā Kronvalda parkā. Pēc Kalnkaziņa stāstītā, cik novērots, kanālā no jūras puses atnācis un iemitinājies ne tikai viens bebrs, bet, iespējams, vesela ģimene. Līdz ar to laika gaitā Rīgas kanāls var veidoties par bebru iecienītu dzīves vietu.

Zoodārza Atbalsta biedrības priekšsēdētājs un Saeimas deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS) sacīja, ka tagad bebri nekur nepazudīs un ir jāgaida līdz pavasarim, lai tad censtos viņus ar kādiem līdzekļiem aizbaidīt. Nav konkrēti zināms, kur atrodas bebra ala, tāpēc arī ideja par aizbaidīšanu ar smaku nav iespējama, atzina Līdaka.

Kā stāstīja Rīgas meža aģentūras vadītājs Jānis Vazdiķis, katru gadu tiek izšauti apmēram 70 bebri, bet, tā kā bebru medības nav vairs tik populāras kā agrāk, šie dzīvnieki ir ārkārtīgi savairojušies un meklē jaunas dzīves vietas, piemēram, pilsētas. "Mums būs jāmācas sadzīvot ar tiem," teica Vazdiķis.

Kā informēja Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve, Rīgā uzskaitīti vairāk nekā 120 bebri. Dzīvnieki dzīvo pilsētā un tās rajonā, un tā notiek ne tikai Rīgā. Bebri "saimnieko" arī vairākās citās vietās Rīgā, piemēram, Ķīšezera apkārtnē un Sarkandaugavā.

Par kanāla piesārņošanu deputāti runāja izvairīgi. Līdaka vien pauda viedokli, ka "lieli piesārņojumi nevar tikt veidoti, lielie koki pie kanāla netiks nograuzti, vien savākti žagari un zari no tuvējiem kokiem un dambji, visticamāk, netiks izveidoti".

Vides komitejas deputāti pie šī jautājuma atkārtotas skatīšanas atgriezties pavasarī, lai lemtu par iespējamo bebru aizbaidīšanu no Rīgas kanāla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!