Rīgas apgabaltiesa otrdien motokluba "Brīvie vanagi" bijušajam prezidentam Vilnim Gavaram ar iesauku 'Maziņais', piesprieda deviņu gadu cietumsodu. Tiesa atzina Gavaru par vainīgu neatļautā narkotisko un psihotropo vielu iegādē un glabāšanā lielos apmēros ar mērķi tās realizēt.
Kā papildsodu Gavaram tiesa noteica arī mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem.

Prokurors Āris Bočs ar tiesas piespriesto sodu ir apmierināts. Viņš žurnālistiem norādīja, ka deviņi gadi cietumā ir adekvāts soda mērs par šādu nodarījumu. Likums paredz, ka par šādu noziegumu personu var sodīt ar brīvības atņemšanu no astoņiem līdz piecpadsmit gadiem. Pieprasot sodu, prokurors ņēmis vērā gan Gavara personību, gan faktu, ka apsūdzētais ilgu laiku slēpies.

Otrdien nolasīto tiesas spriedumu gatavojas pārsūdzēt Gavara advokāts Jānis Rozenbergs. Viņš, komentējot tiesas spriedumu norādīja, ka Gavars savu vainu neatzīst. Viņa aizstāvamais vairakkārt uzsvēris, ka narkotikas, kuras atrastas viņa īpašumā, nepieder viņam. Advokāts arī norādīja, ka Krievija, kurā ilgu laiku Gavars slēpās, apsūdzēto izdevusi par citu nodarījumu. Proti, lēmumā par izdošanu teikts, ka Gavars apsūdzēts par narkotisko nevis psihotropo vielu glabāšanu.

Tiesas spriedumu desmit dienu laikā var pārsūdzēt. Pilns sprieduma teksts būs pieejams 17.martā.

Otrdien uz tiesas sēdi bija ieradušies arī motokluba "Brīvie vanagi" biedri. Portāls "Delfi" novēroja, ka "Brīvie vanagi" bija ieradušies ne tikai no Latvijas, bet arī no kaimiņvalstīm – Lietuvas un Igaunijas. Atbalstīt Gavaru bija ieradies arī "Vēja brāļu ordeņa" vadītājs Frīdis.

Gavars savu vainu viņam izvirzītajās apsūdzībās neatzīst.

Pirmdien, uzstājoties tiesu debatēs, Bočs norādīja, ka ar liecinieku liecībām ir pierādīta Gavara vaina noziegumā. Viņš lūdz tiesu Gavaru sodīt ar brīvības atņemšanu uz deviņiem gadiem, konfiscējot mantu.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka Gavaram uzrādīta apsūdzība par narkotisko vielu nelikumīgu iegādāšanos, pārvadāšanu un glabāšanu ar mērķi tās realizēt. Policija 2001.gada jūnijā māju kompleksā "Smilgas", kurā bija piereģistrēts motoklubs "Brīvie vanagi", atrada lielu daudzumu kokaīna, amfetamīna un marihuānas. Kratīšanas laikā policija uzgāja arī nelegāli iegādātu un glabātu gludstobru bisi un lielu daudzumu munīcijas.

Gavars kopš 2001.gada atradās starptautiskajā meklēšanā. Gavaru aizturēja pērn janvāra vidū Krievijā, Ļeņingradas apgabalā, jūlijā Krievijas Ģenerālprokuratūra apmierināja Latvijas tiesībsargājošo institūciju lūgumu par viņa izdošanu, lai sauktu viņu pie kriminālatbildības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!