Pieaugot spriedzei, ko izraisījis Krievijas atbalsts Gruzijas separātiskajam Abhāzijas reģionam, Tbilisi pirmdien paziņoja, ka izstājas no pretgaisa aizsardzības līguma, kas to saistīja ar Maskavu.

Gruzijas Ārlietu ministrija iesniedza notu Krievijas vēstniecībai, paziņojot, ka izstājas no 1995. gadā starp Gruzijas un Krievijas aizsardzības ministrijām noslēgtā pretgaisa aizsardzības sadarbības līguma.

Šī vienošanās bija viens līgumiem, kas veidoja kopīgo Neatkarīgo valstu savienības (NVS) pretgaisa aizsardzības sistēmu.

"Gruzijas izstāšanās nevājinās NVS vienoto pretgaisa aizsardzības sistēmu, jo Gruzijas līdzdalība līdz šim bijusi tikai nomināla. Patiesībā šī valsts nekad aktīvi nav piedalījusies kopīgajās pretgaisa aizsardzības mācībās," ziņu aģentūrai "Interfax" sacīja NVS struktūras amatpersona.

Svētdien separātiskās Abhāzijas aizsardzības ministrs pavēstīja, ka virs tās teritorijas ir notriektas divas Gruzijas bezpilota lidmašīnas. Savukārt Tbilisi noliedz, ka tās lidaparāti tiešām būtu notriekti, un aicina ANO veikt izmeklēšanu par to, kāds pretgaisa aizsardzības bruņojums ir Abhāzijas rīcībā. Tbilisi arī apsūdz Maskavu, ka tā ar ieročiem apgādā abhāzu separātistus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!