Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko intervijā aģentūrai "Reuters" apstiprinājis, ka plāno piedalīties 2011. gada valsts prezidenta vēlēšanās. Uzvara tajās Lukašenko ļautu prezidenta amatu ieņemt ceturto reizi pēc kārtas.

"Ja situācija būs tāda kā šobrīd, protams, ka balotēšos," teica Lukašenko. "Tauta mani nemaz tik ļoti nekritizē, un Rietumi, šķiet, sāk saprast." "Rēķinieties ar sliktāko," viņš piebilda, neprecizējot, vai arī šī replika attiecas uz viņa prezidentūras perspektīvām.

Tāpat Baltkrievijas prezidents izteica pārliecību par to, ka parlamenta vēlēšanās, kas notiks šī gada rudenī, opozīcijas spēki iegūs mazākumu balsu. Tai pašā laikā Lukašenko atzina, ka deputātu vidū vēlētos redzēt dažus opozicionārus. Pēc viņa domām, to klātbūtne parlamentā varētu mazināt rietumvalstu neapmierinātību, kuras baltkrievu valdību kritizē par demokrātijas trūkumu.

Lukašneko par Baltkrievijas prezidentu tika ievēlēts 1994., 2001. un 2006. gadā. Šajā postenī palikt uz trešo un turpmākajiem termiņiem viņam ļāva labojumi valsts konstitūcijā, kas referenduma ceļā tika ieviesti 2004. gadā. Saskaņā ar šo referendumu no pamatlikuma tika izslēgts nolikums, kas vienam cilvēkam liedza būt par valsts prezidentu vairāk kā divas reizes.

Pēdējās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas izraisīja asu Eiropas Savienības un ASV kritiku, kas republikas vadību apsūdzēja rezultātu falsifikācijā. 2006. gadā pret Lukašenko un vairākām augstām Baltkrievijas amatpersonām tika ieviestas dažādas sankcijas, piemēram, liegums iebraukt Eiropas Savienībā un Amerikas Savienotajās Valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!