Krievijas armija otrdienas pēcpusdienā sākusi pamest Gruzijas pilsētu Gori, ziņo "Reuters".

Pirmās Gruziju atstāja četras kravas mašīnas, piepildītas ar armijas bruņojumu, kā arī trīs tanki. "Šīs patiešām ir pirmās vienības, kas pamet Gruziju," sacījusi kāda Krievijas amatpersona.

Gruzijas Iekšlietu ministrija gan norādījusi, ka Krievijas solis ir tikai veids, kā "radīt atkāpšanās ilūziju".

Tādējādi Krievija sākusi pildīt savu pagājušajā nedēļā noslēgto vienošanos par Gruzijas atstāšanu. Krievijas armija Gruzijā iegāja aizpagājušajā nedēļā, dodot triecienu Gruzijas karaspēkam, kas bija iegājis separātiskajā Dienvidosetijā.
Vienlaikus Maskava ir slēgusi savu robežu ne - NVS pilsoņiem ar Gruziju un tās kaimiņvalsts Azerbaidžānu. Premjera Vladimira Putina parakstītājā rīkojumā norādīts, ka tas tiek darīts, lai "nepieļautu ieroču kontrabandu un ārzemju teroristu organizāciju biedru ienākšanu Krievijā."

Gruzija jau iepriekš norādīja, ka pašreizējā Krievijas politika liecina par vēlmi izolēt Gruziju. Arī "Reuters" raksta - dzelzceļa, gaisa un satiksme pa lielceļiem jau ir apturēta, tādējādi no Krievijas ekonomiski ļoti atkarīgā Gruzija ir nonākusi jaunu grūtību priekšā.

Tikmēr Gruzija atzinusi, ka tās rīcībā vairāk neesot gūstekņu, ziņo "Interfax". Savukārt Krievijas armijas ģenerālpulkvedis Anatolijs Nogovicins paziņojis, ka Izraēla konflikta laikā ar Gruziju piegādājusi tai ieročus: astoņu veidu 100 pārnēsāmos lādiņus ceļu atbrīvošanai no prettanku un kājnieku mīnām, aptuveni 500 maskēšanās tīklus un citus ieročus.

Jau vēstīts, ka jau iepriekš atsevišķu Rietumu politiķi un analītiķi izteica bažas par Krievijas gatavību iziet no Gruzijas. Sešu punktu miera līgumā, kuru parakstījusi gan Krievija, gan Gruzija nav norādīts termiņās, cik ilgā laikā Krievijai jāpamet Gruzija. Turklāt tajā nav pārrunāts Gruzijas teritoriālā integritāte, kas nozīmē neatrisinātu jautājumu par Dienvidosetijas un Abhāzijas statusu. Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs pagājušajā nedēļā izteicās, ka viņam ir grūti iedomāties, kā pēc šāda mēroga konflikta abas republikas vēl varētu palikt Gruzijas sastāvā.

Arī vairāki Rietumu līderi Krievijai pārmeta vilcināšanos pamest Gruziju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!