Vašingtona atcēlusi dažas Baltkrievijai noteiktās sankcijas, jo Minskas režīms atbrīvojis no cietuma pēdējo apcietinājumā turēto politieslodzīto, opozīcijas prezidenta amata kandidātu Aleksandru Kozuļinu, pavēstīja informācijas avots ASV vēstniecībā.

Amerikāņi atkal var veikt darījumus ar diviem Baltkrievijas ķīmijas nozares uzņēmumiem, tomēr sankcijas paliek spēkā pret naftas nozares uzņēmumu "Belneftehim", kas šai Austrumeiropas valstij nopelna trešo daļu ārvalstu valūtas ieņēmumu, paskaidroja vēstniecības pārstāvis.

Pateicoties sankciju atcelšanai, sagaidāms, ka uzlabosies Minskas un Vašingtonas diplomātiskās attiecības, kas šogad gandrīz pilnībā tika pārtrauktas ASV sankciju politikas un Baltkrievijas cilvēktiesību pārkāpumu dēļ.

Vašingtona sankcijas pret Baltkrieviju noteica novembrī, bet dažus mēnešus vēlāk Minska pieprasīja, lai valsti atstāj ASV vēstniece, kā arī, lai tiktu samazināts vēstniecības darbinieku skaits.

Tomēr kopš tā laika Minska ir atbrīvojusi visus politieslodzītos, arī Kozuļinu, kurš 2006. gadā par protestu rīkošanu pret Aleksandra Lukašenko ievēlēšanu prezidenta amatā tika notiesāts uz piecarpus gadiem cietumā.

Septembrī Baltkrievijā notiek parlamenta vēlēšanas. Rietumvalstis ir norādījušas, ka no to gaitas atkarīgs, vai notiks attiecību uzlabošanās ar Minsku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!