Krievijas pārstāvis NATO Dmitrijs Rogozins piektdien nosodīja Nobela Miera prēmijas piešķiršanu bijušajam ANO sarunvedējam Kosovas jautājumā Marti Ahtisāri, paziņojot, ka viņš sistemātiski un nekaunīgi pārkāpis starptautiskās tiesības.

"Man kauns par cilvēkiem Nobela komitejā," radiostacijai "Eho Moskvi" sacīja Rogozins, komentējot balvas piešķiršanu Ahtisāri, kurš pildījis starptautiskā starpnieka pienākumus arī Namībijā un Indonēzijā. "Manī tas rosina vienīgi vēlmi lamāties."

Krievijas politiķis paziņoja, ka Nobela prēmija esot Vašingtonas atalgojums bijušajam Somijas prezidentam par ANO vadīto Kosovas un Serbijas sarunu sabotēšanu.

"Tiek baumots, ka amerikāņi viņam teikuši - ja viss ies labi, viņš kļūs par Nobela [prēmijas] laureātu," sacīja Rogozins.

Kā ziņots, šā gada Nobela Miera prēmiju saņem somu diplomāts Marti Ahtisāri par viņa ilggadīgajiem pūliņiem starptautisku konfliktu risināšanā.

"Norvēģijas Nobela komiteja nolēmusi 2008.gada Nobela Miera prēmiju piešķirt Marti Ahtisāri par viņa būtiskajiem centieniem, vairākos kontinentos un vairāk nekā 30 gadu garumā atrisinot starptautiskus konfliktus," paziņoja komitejas vadītājs Ūle Danbolts Mjēss.

"Šie centieni pasaulei ir nesuši vairāk miera un brālību starp nācijām, kas ir Alfrēda Nobela garā," viņš piebilda.

71 gadu vecais bijušais Somijas prezidents un diplomāts jau gadiem minēts kā iespējamais Nobela Miera prēmijas kandidāts.

Starp Ahtisāri lielākajiem sasniegumiem ir Indonēzijas valdības un Ačehas provinces nemiernieku kustības "Brīvās Ačehas kustības" (GAM) samierināšana, izbeidzot gandrīz 30 gadus ilgo konfliktu, kas prasījis aptuveni 15 000 cilvēku dzīvības.

Kā ANO ģenerālsekretāra īpašais sūtnis Namībijā Ahtisāri palīdzēja panākt Namībijas neatkarību no Dienvidāfrikas Republikas 1990.gadā.

Pēdējos gados Ahtisāri palīdzēja vadīt Kosovu tās ceļā uz neatkarību, kaut arī viņa intensīvie starpnieka centieni nespēja panāk vienošanos starp Serbiju un Kosovu un Prištinas neatkarība tika pasludināta vienpusēji.

Ahtisāri intervijā Norvēģijas sabiedriskajai radiostacijai NRK pauda prieku un pateicību par saņemto balvu.

Viņš pats par savu lielāko sasniegumu uzskata Namībijas neatkarību, jo process prasīja ilgu laiku un daudz darba. Ahtisāri pieminēja arī savu darbu Ačehas provincē un Balkānos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!