Latvijas Mednieku asociācijas pārstāvji tuvāko divu nedēļu laikā veiks Rīgas kanālā mītošo bebru uzskaiti, pēc kuras tiks lemts par iespējamo to skaita samazināšanu, otrdien vienojās Rīgas domes Vides komitejas deputāti.

imageFoto galerija

Latvijas Mednieku asociācijas pārstāvis Jānis Kļaviņš kā vienu no bebru skaita samazināšanas paņēmieniem norādīja bebru izķeršanu ar tīkliem, kura līdzinās zivju ķeršanai, kas bebriem nodara vismazāko kaitējumu.

Par konkrētiem paņēmieniem tiks lemts pēc piedāvājumu un izmaksu saņemšanas, sacīja Rīgas pašvaldības aģentūras "Rīgas dārzi un parki" direktors un deputāts Agnis Kalnkaziņš (TP).

Rīgas domes deputāts Modris Lujāns (LPP/LC) minēja, ka nākamajā vasarā, kad pa kanālu varēs pārvietoties ar laivām, iespējams, bebri paši nobīsies un aizies no Rīgas kanāla.

Savukārt deputāts Dainis Stalts (PS) uzskata, ka bebrus nevajadzētu izķert, jo tie varētu kļūt par Rīgas simbolu. "Bebrs bija hokeja čempionāta simbols, līdz ar to nevajadzētu viņus izķert, bet saglabāt un piešķirt tiem īpašu nozīmi Rīgas pilsētvidē," uzsvēra Stalts.

"Lai arī cik smieklīga un nenopietna dažam rīdziniekam liktos šī bebru epopeja, jāatzīst, ka tā tomēr ir neordināra un neviens tā īsti nezina, kādai jābūt pareizajai rīcībai, lai bebru skaits kanālā vismaz nepalielinātos, pretēji tam, kā tas ir noticis līdz šim. Jāņem vērā arī tas, ka kanāls atrodas UNESCO pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstā iekļautajā pilsētas daļā un to nevar pārvērst nedz par ūdens dzīvnieku rezervātu, nedz arī izmantot radikālus paņēmienus to atbaidīšanai," norādīja Vides komitejas priekšsēdētājs Dainis Īvāns (LSDSP).

Otrdien Rīgas domes Vides komitejas locekļi pēc Rīgas pašvaldības aģentūras "Rīgas dārzi un parki" lūguma devās uz Rīgas pilsētas kanālu, lai klātienē iepazītos ar vietām, kuras izpostījuši bebri.

Rīgas kanālā mītošie bebri ir savairojušies un kļuvuši aktīvi. Bebri aktivizējušies visa kanāla garumā - gan pie operas, gan arī Kongresa nama teritorijā. Par to liecina arī bebru pēdas kanālmalas kokos, iepriekš norādīja Kalnkaziņš.

Rīgas kanālmalas kokus pagājušajā rudenī apsmidzināja ar speciālu no liellopu asinīm gatavotu preparātu, lai aizsargātu tos no bebriem.

Rīgas domes Vides komiteja iepriekš atzina, ka Rīgai būs jāmācās sadzīvot ar bebriem, kuri iemitinājušies Rīgas kanālā Kronvalda parkā. Pēc Kalnkaziņa iepriekš stāstītā, novērots, ka no jūras puses kanālā atnācis un iemitinājies ne tikai viens bebrs, bet, iespējams, vesela ģimene. Līdz ar to laika gaitā Rīgas kanāls var veidoties par bebru iecienītu dzīves vietu.

Kā iepriekš stāstīja Rīgas Meža aģentūras vadītājs Jānis Vazdiķis, katru gadu tiek izšauti apmēram 70 bebri, bet, tā kā bebru medības nav vairs tik populāras kā agrāk, šie dzīvnieki ir ārkārtīgi savairojušies un meklē jaunas dzīves vietas, piemēram, pilsētās. "Mums būs jāmācās sadzīvot ar tiem," teica Vazdiķis.

Rīgā uzskaitīti vairāk nekā 120 bebri. Dzīvnieki dzīvo pilsētā un tās rajonā. Bebri "saimnieko" arī vairākās citās vietās Rīgā, piemēram, Ķīšezera apkārtnē un Sarkandaugavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!