Foto: LETA
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) nolēmis atstādināt no amata finansiālu grūtību māktās Ādažu novada domes priekšsēdētāju Normundu Breidaku.

Ministrs trešdien žurnālistiem skaidroja, ka šādu lēmumu pieņēmis, jo pašvaldībā ilgstoši ir pieļauti finanšu pārkāpumi, kā arī nelietderīgi un neefektīvi izmantoti Ādažu novada budžeta līdzekļi.

Kā spilgtu piemēru pašvaldības nesaimnieciskai rīcībai Vējonis minēja ēkas Gaujas ielā 33a iegādi. Ministrs un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pašvaldību pārraudzības departamenta vadītāja Kristīne Jaunzeme skaidroja, ka ēka iegādāta par pašvaldībai par 47% piederošā uzņēmuma "Gaujas centrs" nosauktu cenu, neizvērtējot ēkas nepieciešamību un izmantošanas lietderību.

Tāpat vēl 2010.gada sākumā, jau krīzes laikā, pašvaldības darbiniekiem izmaksātas piemaksas līdz pat 90% no amatalgas.

Vējonis uzsvēra, ka Ādažu novada dome ir pirmā turīgā pašvaldība Latvijā, kas ir kļuvusi maksātnespējīga un nevar finansēt pat savas pamatfunkcijas.

Jaunzeme atzina, ka, sazinoties ar pašvaldību un pašu Breidaku, šķitis, ka viņš neapzinās izdarītos pārkāpumus un neizprot situācijas nopietnību. Piemēram, kad ministrija prasījusi pašvaldībai parādīt dokumentus, kuros būtu izvērtēta ēkas nepieciešamība, pašvaldība tā arī nav spējusi tos iesniegt.

Tāpat Ādažu novada dome bija iecerējusi ņemt vēl vienu aizņēmumu no Valsts kases, taču tas vairs neesot bijis iespējams, jo pašvaldībai jau ir nodokļu parādi, līdz ar to jaunu aizdevumu nevarēja piešķirt. Ādažu novada dome mēģinājusi iepriekšējos pārkāpumus un nepilnības labot ar jauniem pārkāpumiem, norādīja Jaunzeme.

Vējonis skaidroja, ka jaunu pašvaldības vadītāju ievēlēs Ādažu novada domes deputāti, taču Breidaks ministra lēmumu mēneša laikā var pārsūdzēt tiesā. Tomēr jebkurā gadījumā viņš nevarēs atgriezties amatā ātrāk kā pēc sev labvēlīga tiesas lēmuma.

Turklāt ministrija arī nosūtījusi visus dokumentus izvērtēšanai Ģenerālprokuratūrā, kas jau ierosinājusi kriminālprocesu. Vējonis pieļāva, ka, iespējams, nāksies izvērtēt arī citu Ādažu novada domes amatpersonu atbildību.

Vaicāts, vai ministrija agrāk nevarēja pamanīt Ādažos briestošās nepatikšanas, Vējonis atteica, ka pašvaldībai nav jāiesniedz nevienai ministrijai nekādas finanšu atskaites. "Pašvaldības pieņem autonomus lēmumus," uzsvēra ministrs. Arī Jaunzeme piebilda – ja pašvaldības nevarētu pieņemt patstāvīgus lēmumus, tad tām nebūtu jēga pastāvēt.

Jau vēstīts, ka Ādažu novada domei pārmet, iespējams, nelikumīgu rīcību, 2009.gada aprīlī pieņemot lēmumu izmantot pirmpirkuma tiesības uz jaunuzcelto ēku "Gaujas centrs". Ēkas uzcelšana izmaksāja deviņus miljonus eiro.

Vējonis iepriekšn Ādažu novada mēram Breidakam pieprasīja papildu skaidrojumu par pirkuma finansiālo izdevīgumu, atliktā maksājuma procentu likmi, kā arī dokumentus, uz kā pamata pašvaldība pārliecinājās, ka pirkuma maksa nepārsniegs tirgus cenu. Savukārt FM paziņoja, ka nelems par finanšu palīdzību Ādažu novadam, līdz nebūs rasts risinājums uzņemtajām ilgtermiņa saistībām par "Gaujas centru".

Ādažu novada pašvaldībai 2010.gada 29.oktobrī tika sākts finanšu stabilizācijas process, un pērn decembrī tā saņēma finanšu stabilizācijas aizdevumu 681 000 latu apmērā, lai atmaksātu valsts budžetā aizņēmuma daļu, ko iepriekšējos gados nebija izmantojusi atbilstoši aizdevuma līgumos norādītajam mērķim.

Par iespējamiem pārkāpumiem pašvaldībā Ģenerālprokuratūrā uzsākts kriminālprocess.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!