Foto: F64
Samazinoties bērnu skaitam Baldones bērnunamā, novada pašvaldībai tā uzturēšana rada zaudējumus, tāpēc to, iespējams, nāksies slēgt, pastāstīja Baldones novada domes priekšsēdētāja Karina Putniņa.

Bērnus ievieto bērnunamā pēc pašvaldību bāriņtiesu lēmuma, un ar to saistītās izmaksas jāsedz attiecīgajai pašvaldībai. Putniņa skaidroja, ka patlaban Baldones bērnunamā ir tikai 13 bērni, bet iestādes budžets ir 82 000 latu gadā jeb 16 lati dienā par bērnu. Vidēji valstī bērna uzturēšanās bērnunamā izmaksā ap astoņiem latiem, tāpēc citas pašvaldības šādu summu nav ar mieru maksāt. Pērn pieņemts politisks lēmums noteikt maksu 10 latu dienā, ja kāda pašvaldība bērnunamā ievieto trīs un vairāk bērnus, tomēr arī tas nav nesis cerēto rezultātu. Bērnu skaits joprojām ir neliels, tāpēc izmaksas ir ļoti augstas. Divu gadu laikā pašvaldībai bērnunama dēļ radušies zaudējumi 70 000 latu apmērā.

"Ja bērnunamā būtu vismaz 25 bērni, dienas izmaksas varētu būt 8 lati dienā, kas atbilst situācijai vidēji valstī. Iespējams, tad problēmu nebūtu, bet bērnunamos vietu pietiek. Faktiski mēs maksājam par bērniem, kurus ievietojušas citas pašvaldības, jo mūsu bērni tur šogad uzturējušies īslaicīgi. Pat ja šogad izdosies savākt ziedojumus, lai nosegtu zaudējumus, nākamgad problēma paliks tā pati," norādīja Putniņa.

Lēmumu par bērna izņemšanu no bērnunama pieņem bāriņtiesa, tālāk Sociālais dienests lemj par bērna ievietošanu sociālo pakalpojumu iestādē, un pašvaldības slēdz līgumus par savstarpējiem norēķiniem. Putniņa norādīja, ka, pieaugot audžuģimeņu skaitam, bērnunami kļūst tukšāki un tā ir pozitīva tendence. Tomēr, slēdzot Baldones bērnunamu, kurā dzīvo gan bērni no Valkas, Valmieras un Pierīgas novadiem, pašvaldībām nāksies pašām lemt, kurā iestādē ievietot bez ģimenes palikušos bērnus.

Putniņa pastāstīja, ka bērnunama vadītājs ir sagatavojis iepirkuma pieteikumu Rīgas domes Labklājības departamentam, cerot, ka Baldonē patvērumu varētu rast bērni no Rīgas. Ja rezultāts būs pozitīvs, darbu varētu turpināt. Vienlaikus pašvaldībām, kuru bērni šobrīd dzīvo Baldones bērnunamā, piedāvāts segt reālās izmaksas - ja tās piekritīs, arī tad bērnunamu varētu saglabāt.

"Viena bērna izmaksas mēnesī patlaban ir ap 500 latu. Pašvaldības par vienu bērnu maksā, augstākais, 300 latu, bet mums tas pilnībā nenosedz pat algas, nemaz nerunājot par darba devēja obligātajām sociālajām iemaksām. Iestādei ir savi normatīvi, kādi štati ir jāuztur, un tur neko nevaram samazināt. Turklāt bērniem kā jebkurā ģimenē ir savi izdevumi - nepieciešams ēdiens, apģērbs," norādīja Putniņa.

Novada vadītāja piebilda, ka valsts Nacionālajā programmā atbalstam ģimenēm un bērniem paredzēta virzība tieši uz nelieliem bērnunamiem, nevis milzīgiem kompleksiem, taču viņa uzsvēra, ka tādi bērnunami izmaksā ļoti dārgi un valstij būtu jādomā par to dotēšanu.

Ja bērnunama vadītājs trešdien, 14.decembrī, Baldones novada domes Finanšu un attīstības komitejas sēdē varēs piedāvāt kādu perspektīvu risinājumu bērnunama finansiālo rādītāju uzlabošanai, jautājums par tā pastāvēšanu tiks atlikts. "Mums nav mērķis pelnīt, vienīgi negribam ciest zaudējumus un nelikumīgi piemaksāt citiem," uzsvēra Putniņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!