Dobeles rajona tiesā šonedēļ noraidījusi administratīvā pārkāpuma lietu pret Bikstu pagasta deputātu Daini Ragu par iespējamu braukšanu dzērumā un ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanu, raksta "Latvijas Avīze". Cietušais jūrmalnieks Mārtiņš Sālmanis gan uzskata, ka deputāts ir vainojams negadījuma izraisīšanā, tāpēc turpinās tiesāties.
Šā gada 4. jūnijā Dobeles rajona Bikstos ceļa zīmes "Dzīvojamā zona" darbības zonā, kur automobiļiem atļauts braukt ar 20 kilometri stundā, 25 gadus vecais Sālmanis kopā ar draugu devies uz veikalu.

"Es biju atbraucis ciemos un vēlā pēcpusdienā mēs gājām pa pašu ceļa malu, līdz pēkšņi izdzirdu aizmugurē braucam mašīnu, kura, braucot lielā ātrumā, mani aizķēra ar spoguli. Tajā brīdī sajutu stipru sitienu pa muguru. Redzēju, ka tas ir liels džips "Mitsubishi Pajero" un ka vadītājam blakussēdošais draugs cenšas spoguli iztaisnot," stāstījis Sālmanis.

Pēc pārdesmit metriem mašīna apstājusies pie veikala un no tās izkāpuši divi vīri. Blakussēdētājs esot grīļojoties devies veikala virzienā, bet vadītājs uz jaunā puiša aizrādījumu, ka tik ātri apdzīvotā vietā nedrīkst braukt un pēc viņa aizķeršanas vajadzēja automobili apturēt un vismaz atvainoties, esot uzvedies savādi.

"Piegājis pie vadītāja mašīnas, es pēc viņa uzvedības un smakas uzreiz sapratu, ka vadītājs ir dzēris. To apstiprināja arī viņa rupjā atbilde: "Ak tu šmurguli, tu mani nemācīsi ne braukt, ne dzīvot!" To teicis, viņš sagrāba mani aiz drēbēm, nogāza zemē, izvazāja pa zāli, sita ar celi un dūrēm pa vēderu un seju. To visu redzēja mans draugs, turklāt man ir ģimenes ārsta apliecinājums, ka man nodarīti viegli miesas bojājumi. Par šo piekaušanas gadījumu ierosināta policijā vēl viena lieta," stāstījis jaunietis.

Kaut arī jaunietis uzbrucējam teicis, ka viņš par satiksmes negadījumu un gājēja aizķeršanu ziņos ceļu policijai, Rags esot demonstratīvi pametis notikuma vietu. Cietušais tūlīt zvanījis policijai.

Dobeles rajona policijas pārvaldes un ceļu policijas darbinieki ieradušies aptuveni 20 minūšu laikā. Uzklausītas Sālmaņa liecības, kurās jaunais vīrietis norādījis, ka vadītājs bijis alkohola reibumā un pēc satiksmes negadījuma, par kādu jāuzskata gājēja aizskaršana, nav ne tikai apstājies, bet pie veikala viņu vēl arī piekāvis.

"Policija teikto uzklausīja mierīgi. Tikpat mierīgi viņi vēroja, ka apmēram pēc stundas jau kā blakussēdētājs džipā ieradās deputāts Rags. Bija interesanti skatīties, kā viņš, izkāpis no mašīnas, demonstratīvi nokārtoja savas dabiskās vajadzības pie ceļu policijas patruļmašīnas, sakot: "Kas gan man to var liegt!" Savā paskaidrojumā ceļu policijas darbiniekiem viņš stāstīja, ka dzēris tikai pēc aizbraukšanas mājās, kaut gan pēc likuma to darīt nedrīkst! Es taču viņam teicu, ka par notikušo ziņošu ceļu policijai," stāstījis Sālmanis.

"Es vairākkārt ceļu policijas darbiniekiem lūdzu, lai viņi liek Ragam iepūst alkometrā, taču viņi šo manu prasību ignorēja. Tikai pēc piektās reizes, kad jau atklāti piedraudēju zvanīt uz Rīgu, deputātam Ragam beidzot palūdza iepūst "trubiņā". Alkometrs uzrādīja 1,6 promiles. Nezinu, kā tas varēja vēlāk pārvērsties par 1,31 promili asinīs," turpinājis Sālmanis.

Administratīvajā lietā neesot atrodama negadījuma shēma, nedz arī Raga cietušās automašīnas apskates protokols. Dobeles rajona ceļu policijas priekšnieks Andris Pintāns skaidrojis: "Mūsu darbinieki patiešām fiksēja šādu ceļa satiksmes negadījumu. Cik zinu, tad tika sastādīta arī shēma. Alkometrs Raga kungam uzrādīja 1,6 promiles. Kur viņš vēlāk pārbaudījās pats, nezinu. Taču tādas tiesības katram cilvēkam ir. Par pārējo prasiet tiesnesei. Ne mēs lemjam, kādi sodi un par ko saņemami. Mēs tikai fiksējam faktus."

Trūkstot negadījuma shēmai, abi braucēji tiesā liecinājuši, ka Sālmani mašīna neesot aizskārusi, bet gan blakussēdētājs vienkārši viņam uzsitis pa muguru ar roku, jo viņš pats esot sadzēries grīļojoties gājis pa ceļu.

Citādās domās ir cietušais, kurš šajā lietā atzīts tikai par liecinieku: "Trieciens mugurā bija ļoti stiprs. Tā nevar iesist cilvēks no mašīnas pa garāmejošu cilvēku. Man uz muguras vēlāk mašīnas spoguļa augstumā bija liels zilums. Policijai un arī tiesai vajadzēja aizdomāties, vai patiešām deputāts četrdesmit minūšu laikā tā varēja un drīkstēja piedzerties, it sevišķi zinot, ka es ziņošu policijai."

To, ka Rags ir vietējās pašvaldības deputāts, Sālmanis esot uzzinājis vēlāk, atgriežoties mājās, kur ciemojies. Tur saimniece viņam esot teikusi, ka Rags bieži braucot dzērumā.

"Man no šā kunga neko nevajag, ja nu vienīgi, lai samaksā mana advokāta pakalpojumus, kuru es nolīgu pēc šīs absurdās tiesas, un lai uzvar taisnība. Galu galā Bikstu centrā manā vietā varēja būt jebkurš, arī bērni. Vēl desmit centimetri uz vienu pusi un es jau būtu līķis," norādījis Sālmanis.

Šobrīd ar viņa lietu nodarbojas advokāte, kura Dobeles rajona tiesas lēmumu pārsūdzēs un prasīs atzīt viņu par cietušo.

Deputāts Rags izteicies: "Patiesība gan ir citāda, nekā to stāsta Mārtiņš. Viņš streipuļodams gāja pa ceļu un mans draugs garāmbraucot viņam uzsita pa muguru, lai vairāk turas pie malas. Tas jaunietim nepatika un pie veikala viņš sāka meklēt kašķi. Ar savām netīrajām rokām viņš sagrāba mani aiz jakas, tad es viņu nogrūdu, neko vairāk. Vēl kāds cits, mani aizstāvot, viņam iesita."

Taujāts, kāpēc pēc incidenta viņa asinīs konstatēts alkohols, bet jauneklis netika pārbaudīts, Rags teicis: "To jums nevaru atbildēt. Tagad mēs katrs velkam deķīti uz savu pusi un tikai mēs abi zinām, kā bija patiesībā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!