Četri zirņu ēdieni Ziemassvētkiem
Foto: Publicitātes foto

Ziemassvētki tradicionāli asociējas ar gardu maltīti ģimenes lokā, kad galdā tiek celti dažādi kārumi. Lai palīdzētu sagatavoties svētiem un dotu iedvesmu jaunām un netradicionālām receptēm, Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis ir sagatavojis padomus gardām Ziemassvētku pusdienām.

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma
"Ziemassvētkiem gatavojos jau laikus - pārdomāju katru recepti, lai maltīte būtu īpaša un ar savu svētku garšu un smaržu atšķirtos no ierastās. Kā interesantu alternatīvu ierastajiem pelēkajiem zirņiem, acinu Ziemassvētku galdu papildināt ar zirņu salātiem vai zirņu pikām," saka Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.

Zirņu salāti

(4 porcijas)

Nepieciešams:

  • Pelēkie zirņi - 200 g
  • Kūpināta gaļa - 100 g
  • Gurķis (garais) - 1 gab.
  • Sarkanā paprika - 1 gab.
  • Sarkanais sīpols - 1 gab.

Mērcei:

  • Skābais krējums - 200 g
  • Lociņi - 100 g
  • Mārrutki - 1 tējk.
  • Sāls, pipari - pēc garšas
Pagatavošanas laiks: 20 min

1. Novāri zirņus

2. Papriku, sīpolus, gurķi un kūpināto gaļu sagriez zirņu lieluma kubiciņos, sajauc un pievieno atdzesētus zirņus

Pagatavo mērci:

  • Sagriez lokus, sajauc ar skābo krējumu un mārrutkiem
  • Pēc garšas pievieno sāli un piparus
3. Salātus pārlej ar mērci

Zirņu pikas

(2 personām)

Nepieciešams:

  • Pelēkie zirņi - 200 g
  • Kartupeļi - 100 g
  • Žāvēts bekons - 60 g
  • Sīpols - 1 gab.
  • Sviests - 50 g
  • Sāls - pēc garšas
Pagatavošanas laiks: 1,5 h

1. Nomizo kartupeļus

2. Novāri kartupeļus kopā ar zirņiem, atdzesē un samal gaļas mašīnā

3. Sagriez mazos kubiņos bekonu un sīpolu, apcep

4. Kad sīpols un bekons kļuvuši caurspīdīgi, pievieno sviestu un sāli

5. Sajauc visas sastāvdaļas un veido no zirņu masas veido nelielas bumbiņas -  pikas

Aikāgaršo padoms:

Zirņu pikas lieliski garšos kopā ar skābpiena produktiem: kefīru, paniņām, krējumu vai jogurtu.


Pelēko zirņu zupa

(4 porcijas)

Nepieciešams:

  • Žāvētas cūkgaļas ribiņas - 500 g
  • Pelēkie zirņi - 200 g
  • Miežu putraimi - 100 g
  • Sīpols - 1 gab.
  • Ķiploks - 1 gab.
  • Burkāns - 1 gab.
  • Sviests - 2 ēdamk.
  • Ūdens - 2 l
  • Lauru lapa - 1 gab.
  • Sāls, pipari - pēc garšas

 

Pagatavošanas laiks: 1,5 - 2 h

1. Sagriez sīpolus, ķiplokus un burkānus kubiņos, apcep sviestā

2. Ribiņas sadali pa vienai un pievieno dārzeņiem, sautē 3 minūtes

3. Pielej dārzeņiem un gaļai ūdeni, sāc vārīt zupu

4. Pievieno pelēkos zirņus un vāri līdz zirņi kļūst mīksti

5. Pieliec lauru lapu un miežu putraimus un vāri vēl 10 minūtes

6. Ja nepieciešams, pieber sāli un piparus

7.  Asumiņam var pievienot arī čili pulveri

8. Pasniedz siltu ar vai bez krējuma un zaļumiem

  

Pelēko zirņu sviests

(4 porcijas)

Nepieciešams:

  • Sviests - 180 g
  • Pelēkie zirņi - 100 g
  • Baziliks - 1 sauja
  • Ķiploks - 2 - 3 daiviņas
  • Čili pulveris - ½ tējk.
  • Baltvīna etiķis - ½ tējk.
  • Sāls, pipari - pēc garšas

 Pagatavošanas laiks: 15 min

1. Izkausē sviestu un lej blendera krūzē

2. Pievieno vārītus pelēkos zirņus, kā arī ķiploku, čili, baziliku un etiķi

3. Samal viendabīgā masā, pieliec sāli un piparus

Lielisks sviests, ko smērēt uz grauzdētas maizes, Aikāgaršo!

Aikāgaršo šefpavārs ir sagatavojis īpašas video receptes, lai tavs svētku galds būtu pēc iespējas bagātāks:

http://www.rimi.lv/receptes-un-produkti/aikagarso/aikagarso-receptes/video-receptes

Seko "Delfi" arī Instagram vai Telegram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

Tags

Ziemassvētki
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form