Foto: Publicitātes foto
2020. gada 4. augusta pēcpusdienā Libānas galvaspilsētas ostas noliktavā Beirutā sprāga 2750 t amonija nitrāta, rezultāts – vismaz 171 bojāgājušais, vairāk nekā 6000 cietušo, 300 000 atstāti bez pajumtes, iznīcināts īpašums 15 miljardu $ vērtībā!

2020. gada 10. augustā Volgogradā uzsprāga auto gāzes uzpildes stacija pilsētas centrā. Nav precīzu ziņu par bojāgājušiem, cietušajiem un iznīcināto vai bojāto īpašumu, bet spriežot pēc publiski pieejamiem video, arī tie ir iespaidīgi.

Rīgas Brīvostas teritorijā, Kundziņsalā 2013. gadā ir uzbūvēts "Riga fertilizer terminal", kur paredzēts glabāt 180 000 t dažāda veida un sastāva minerālmēslus, tieši amonija nitrātu tajā paredzēts uzglabāt ap 65 000 t (vairāk kā DIVDESMIT TRĪS REIZES LIELĀKU APJOMU!), kaut pasaules praksē noteikti neiesaka uzglabāt vairāk kā 10 000t vienkopus.

Termināla apkalpe, atbildīgie speciālisti, oficiālie mediji un varas pārstāvji mums apgalvos, ka drošības pasākumi garantēti, bet, to pašu, droši vien, apgalvotu arī Beirutas amatpersonas vēl pusstundu pirms sprādziena. Jo viņi noteikti tā arī domāja. Tāpēc DAUDZI IR miruši.

Turpat netālu, Kundziņsalā 2018. gada 20. jūlijā tika izdota būvatļauja sašķidrinātās gāzes termināļa būvniecībai ar kopējo apjomu 40 000 t (gāzveida stāvoklī ap 54 000 000 m3).

Šādu bīstamu objektu atrašanās vienuviet tik relatīvi mazā teritorijā kā Kundziņsala, pie tam praktiski Rīgas centrā, ir nepiedodami kritiska un daudzkārt palielina riskus kopējai eksplozijai.

Šķietamai bezizejas situācijai, kuras vienā pusē ir uzņēmējdarbība un tās rezultātā saņemtie nodokļu maksājumi, un otrā pusē mūsu visu drošība, tiesības uz dzīvību, veselību un dzīvošanu tīrā un prognozējamā vidē, ir arī pozitīvi piemēri. Izrādās, saprātīgi rīkojoties, ir iespējams atrast kompromisu starp iepriekš minētajām, šķietami nesavienojamām lietām.

Lietuvā, Klaipēdā arī ir sašķidrinātās gāzes termināls, bet, tas ir kuģī, kuģis līcī,- pārceļot iespējamo apdraudējumu pēc iespējas tālāk no pilsētas, no cilvēkiem un arī attiecīgi samazinot potenciālo zaudējumu apmēru.

Turpretim Latvijā šāds termināls ir saskaņots Latvijas galvaspilsētas, valsts lielākās un ekonomiski aktīvākās pilsētas vidū... Brīvostas teritorija, Kundziņsala ir tepat, aiz Vecrīgas. Dievs lai stāv klāt, ja kāda neliela dabas katastrofa, cilvēciskais faktors vai atklāta ļaunprātība izjauc šo šķietamo mieru. Tad Vecrīga pārstāj eksistēt kopā ar valsts prezidentu, Rīgas domi, VUGD un jo daudziem tūkstošiem līdzcilvēku. Ņemot vērā to, ka būvniecība vēl nav uzsākta, vēl pagaidām ir iespējams potenciāli bīstamo objektu novietot citur.

Kas ir tie, kas pieļauj (vai apzināti izvieto) pilsētā šādus un līdzīgus objektus? Kas vai kuri tieši un nepārtraukti apdraud rīdzinieku dzīvības, veselību un īpašumus? Vai viņi spēj novērst katastrofas draudu?. Nevar. Neatkarīgi no amatpersonu viedokļa katastrofas notiek. Ir tikai viens veids – neradīt iemeslu katastrofai.

Katrs Latvijas pilsonis, ir tiesīgs paļauties uz Satversmi (93.pants Ikviena tiesības uz dzīvību aizsargā likums, 115. pants Valsts aizsargā ikviena tiesības dzīvot labvēlīgā vidē, sniedzot ziņas par vides stāvokli un rūpējoties par tās saglabāšanu un uzlabošanu.) un tās ir mūsu PAMATTIESĪBAS.

PAŠAIZSARDZĪBAS NOLŪKĀ PIEPRASĀM pārskatīt bīstamajiem projektiem izsniegtās atļaujas un pēc iespējas izvietot tos MAKSIMĀLI TĀLU NO RISKA ZONAS, lai NOSACĪTAS AVĀRIJAS GADĪJUMĀ RISKA FAKTORS BŪTU MINIMĀLS un neizraisītu abu bīstamo vielu kopēju eksploziju.

Mēs nepieļausim Beirutas bezatbildības sekas un pieprasīsim NEKAVĒJOŠU RĪCĪBU. Brīvostas teritorijā likumīgi norit uzņēmējdarbība, bet var apgalvot, ka tikpat likumīgi darbojās Beirutas ostas noliktavas un citas sprādzienu iznīcinātās vietas. Jebkurš atradīs daudzus piemērus, kas noliedzot vai slēpjot reālos riskus, novedis pie katastrofas ar neskaitāmiem cilvēku upuriem.

Katra sekunde pirms katastrofas Ir vienīgais brīdis mums visiem apvienoties un nepieļaut jauna bīstama objekta celtniecību Rīgas pilsētas vidū. Vienlaicīgi pieprasīsim visu bīstamo objektu kompleksu pārbaudi, patiesu un pilnvērtīgu risku izvērtēšanu, jau no šodienas pieredzes viedokļa.
Vēlamies uzsvērt, ka jebkurš objekts ir jāvērtē ne tikai pats par sevi, bet kontekstā un iespējamā mijiedarbībā ar citiem blakus esošiem objektiem.

Skatīsimies uz visu kopainu, nevis tikai atsevišķas epizodes!

Rīgas domes deputātu kandidāti no saraksta "Vienoti Latvijai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!