Foto: Aizsardzības ministrija
Ledus Daugavā pie Pļaviņām ceturtdien uzlauzts ar 90 sprādzieniem, bet Nacionālie bruņotie spēki (NBS) ledu ar sprāgstvielām turpinās ārdīt arī piektdien. Tāpat piektdien sāks spridzināt ledu Lielupes grīvā, informē NBS.

Foto galerija

Ceturtdien spridzināšanā pie Pļaviņām iesaistījās 70 kājnieku brigādes Inženiertehniskās rotas, Kaujas nodrošinājuma rotas un Zemessardzes 54.inženiertehniskā bataljona pārstāvji. Kopumā šaurākajā Daugavas vietā, Bebrulejā izspridzināts 1200 metrus garš un 30 metrus plats koridors, jāizspridzina vēl 400 metri.

Kājnieku brigādes spridzināšanas speciālisti ar atbalsta personālu no Zemessardzes piektdien sāks sēkļa spridzināšanu Lielupes grīvā, kā arī turpinās izlūkošanu iespējamai spridzināšanai Ventā.

Satraukumu par spridzināšanu Lielupes grīvā pauž Latvijas Makšķernieku asociācija (LMA), kas aicina VUGD izvērtēt ledus spridzināšanas darbu Lielupes grīvā iespējamo ietekmi uz Lielupes baseina zivju resursiem. Biedrība norāda, ka tieši Lielupes grīvas sēkļa tiešā tuvumā šajā laikā pirms migrācijas notiek vislielākā zivju koncentrācija. Spridzināšana var nodarīt būtisku kaitējumu vimbu, brekšu, salaku, upes nēģu un citu zivju populācijām, uzskata biedrība.

Jau ziņots, ka straujā atkušņa dēļ daudzviet Latvijā sākušies plūdi, bet vissmagāk cietis Jelgavas novads.

NBS ceturtdien spridzināja ledu arī Daugavā pie Ķekavas, Krogsilā. Savukārt ceturtdienas dienvidū Buļļupē beidzot iekļuvis ledlauzis "Upe", kas jau salauzis aptuveni pusi no deviņu kilometru garās upes ledus, kas deva cerības iespējai atbrīvot Lielupē ceļu ūdenim. Taču tas nav ticis tālāk.

Bārtā, kur arī tika apsvērta iespēja spridzināt ledu, naktī uz ceturtdienu ūdens līmenis upē sāka kristies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!