Kuldīgas dome pilnībā atbalsta Kultūras ministrijas un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas ieceri atsavināt Kuldīgas pils dzirnavas to īpašniekiem, kas nerūpējas par kultūras pieminekli, informēja domes sabiedrisko attiecību speciālists Arnis Marcinkēvičs.
Pašvaldība ir gatava līdzdarboties, lai pēc iespējas ātrāk Kuldīgas pils dzirnavas tiktu atsavinātas to īpašniekiem. Īpašnieku nerūpēšanās par valsts nozīmes kultūras pieminekli ne tikai grauj pieminekļa stāvokli, bet arī apdraud cilvēku dzīvību, jo īpašumā ietilpst arī dīķis ar Latvijā augstāko – Alekšupītes – ūdenskritumu un tiltu pār to.

Kuldīgas domes priekšsēdētājs Edgars Zalāns norāda, ka pašvaldības rīcībā nav līdzekļu, lai reāli ietekmētu privātīpašniekus, kas nerūpējas par savu īpašumu stāvokli. “Vienīgā iespēja sodīt šādus cilvēkus ir administratīvo protokolu sastādīšana. Tomēr no tiem nav grūti izvairīties. Valsts nozīmes kultūras pieminekļu īpašnieki, kas neuztur kārtībā savus īpašumus, pirmkārt, būtu jāpiemēro ar pietiekoši lielu nodokli,” stāsta Zalāns

Kuldīgas pils dzirnavas privātās rokās nonāca denacionalizācijas rezultātā. Kuldīgā šis nav vienīgais šāds īpašums, par kuru, pēc īpašuma atgūšanas, īpašnieki nerūpējas. Par šiem īpašumiem netiek maksāts arī nodoklis, jo to kadastrālā vērtība vairumā gadījumu ir tuvu nullei.

Jau ziņots, ka ministrija un inspekcija ierosina atsavināt īpašniekiem Kuldīgas Pils dzirnavas. Atsavināšana notiek ar tiesas lēmumu, ja tas būs pozitīvs, valsts pārņems dzirnavas savā īpašumā.

Dzirnavas ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, tās uzceltas 13.gadsimtā un 19.gadsimta sākumā atjaunotas kā industriālais objekts, kura pagrabā bija unikāla koka iekārta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!