Foto: LETA
Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes iecere būvēt monumentu Bauskā, Mēmeles krastā, Rātslaukuma malā, laukumā pretim bijušajam veikalam "Sports Bauskā", Rīgas ielā 55, Bauskas novada domes deputātiem nešķiet pieņemama, vēsta "Bauskas Dzīve".

Dome sēdē ceturtdien tautas priekšstāvji par šo jautājumu debatēja vairāk nekā pusotru stundu. Domstarpību pamatā ir novada būvvaldes sarakste ar Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomi. Būvvaldes vadītājs Aleksandrs Paklons atteicies pagarināt padomes pārstāvjiem plānošanas un arhitektūras uzdevumu (PAU), tādējādi apturot monumenta būves ieceres realizāciju.

Novada domes juridiskās nodaļas vadītājs Modris Mākulēns ilgi izklāstīja abu pušu iebildumus, skrupulozi iedziļinoties juridiskajās niansēs. Uz sešām lapām izvērsts rakstveida lēmuma projekta skaidrojums, kurā deputāti tika aicināti atzīt par spēkā neesošu būvvaldes izdoto administratīvo aktu. Tāpat tika ieteikts pagarināt PAU, projekta skiču tālāko saskaņošanu no būvvaldes nodot novada domei. Projektā paredzēts izveidot ekspertu komisiju, kurā būtu vismaz septiņi speciālisti no Latvijas Arhitektu savienības. Komisijas uzdevums būtu izvērtēt iecerētā objekta atbilstību Bauskas vecpilsētai. Novada domes budžetā vajadzētu paredzēt ekspertu darba finansējumu.

Pirmais no deputātiem pret šo projektu iebilda Uldis Kolužs: "Pilnībā esmu pret sagatavoto lēmuma projektu. Uzskatu, pirms sākt īstenot šādu vērienīgu ieceri vecpilsētā, nepieciešams izzināt sabiedrības viedokli. Bez publiskās apspriešanas ieceri nedrīkst realizēt." Deputāts arī ierosināja padomei apsvērt iespēju būvēt memoriālu citviet pilsētā. Novada domes priekšsēdētājs Valdis Veips iebilda, ka lēmums par piemiņas objekta izbūvi tieši šajā vietā ir jau agrāk pieņemts, zeme Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomei iznomāta. Mākulēns skaidroja, ka likums šajā stadijā neparedz sabiedrisko apspriešanu. Tā bija jāveic tad, kad bija tikai būvniecības iecere.

"Kad mēs šo projektu skatījām pilsētas domē, tur nebija nekādas runas par memoriālu. 2001. gada domes sēdē mēs balsojām par piemiņas vietas ierīkošanu. Ja tagad kāds te vēlas būvēt memoriālu, tad es kā pilsētas deputāts tolaik tiku maldināts. Ja reiz ir pieļauta kļūda, tā ir jālabo," savu viedokli vēlreiz pauda Kolužs.

Emocionālu un izvērstu runu sēdē teica deputāts Gintauts Tarvids. Viņš kategoriski iebilda pret vairākiem punktiem Mākulēna sagatavotajā lēmuma projektā. "Kas juristam devis tiesības mūsu vārdā izteikt neuzticību būvvaldes vadītājam? Atstādinot Paklonu no šī projekta turpmākās izskatīšanas un uzticot ekspertu komisijā darboties domes priekšsēdētājam, jurists ir pārkāpis savas pilnvaras," skarbs bija Tarvids. Tāpat deputāts iebilda pret finansējuma paredzēšanu ekspertu komisijas algošanai. Viņš arī iebilda pret it kā 40 000 latu nepieciešamību, kas būtu pašvaldībai jāmaksā par elektrības kabeļu pārvietošanu. Tarvids sacīja, ka kabeļi te bijuši jau pirms zemes iznomāšanas padomei, tāpēc to pārvietošanu nedrīkst finansēt no pašvaldības budžeta.

Mākulēns centās attaisnoties, ka sagatavotajā lēmuma projektā neesot domājis apšaubīt Paklona kompetenci, bet tikai strikti centies ievērot likuma normas. Mākulēns arī nevarēja apliecināt, kam īsti būtu jāmaksā par elektrības kabeļa pārvietošanu.

Arī deputāti Alvis Feldmanis un Juris Landorfs izteica vairākus iebildumus sagatavotajam lēmuma projektam. Landorfs pauda neapmierinātību, kādēļ teju desmit gadu laikā, kopš zeme iznomāta, uz tās nekas nav darīts: "Pat teritorijas sakopšana bija jāveic pašvaldībai. Padome neko nedara, bet ik pa laikam vēršas ar pretenzijām pret pašvaldību. Tas mazina ticību, vai šeit vispār kaut kas kādreiz tiks uzbūvēts."

"Mēs uzticamies Aleksandram Paklonam, viņa pieņemtajiem lēmumiem. Mēs neesam pret piemiņas vietu pilsētā, taču tā var būt piemiņas plāksne, nevis memoriāls, piemineklis. Deputātiem jāpauž skaidrs viedoklis, ka Bauskas vēsturiskajā centrā nedrīkst būvēt nekādu pieminekli. Un eksperti te nav vajadzīgi," tā Feldmanis. Kolužs vēlreiz uzsvēra nepieciešamību uzklausīt sabiedrības domas.

Deputāti izteica arī viedokli, lai Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padome memoriāla vietā labāk atjauno ebreju sinagogu, kāda tā te bija līdz Otrajam pasaules karam.

Padomes viedokli domes sēdē pārstāvēja zvērināts advokāts Sergejs Lukašins. Viņš pauda pārliecību, ka publisko apspriešanu nevar veikt, jo šajā projekta stadijā to vairs neparedz likums. Tāpat viņš izteica šaubas Paklona objektivitātei, jo viņa līdzšinējā rīcība rada iespaidu, ka būvvaldes vadītājs nemitīgi cenšas ar dažādiem paņēmieniem kavēt ieceres īstenošanu. "Mēs nevēlamies radīt skandālu, mēs nevēlamies tiesāties. Mēs gribam uzbūvēt to, ko mēs esam iecerējuši," tā Lukašins.

Pēc ilgām debatēm novada domes priekšsēdētājs Valdis Veips ierosināja atlikt lēmuma pieņemšanu, skatīt pēc mēneša vēlreiz šo jautājumu komiteju sēdēs un galīgo lēmumu pieņemt vēlāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!