Otrdien Kuldīgas rajona Ēdoles pagasta pašvaldības deputāti vienbalsīgi nolēma apstiprināt līgumu par Ēdoles pils pirkšanu-pārdošanu, informē Ēdoles pagasta padomes priekšsēdētājs Vilnis Mūrnieks.
Tagad līgums tiks nosūtīts pircējam izskatīšanai un parakstīšanai. Mūrnieks izteica pārliecību, ka nekādi šķēršļi līguma parakstīšanā vairs nevarētu rasties, jo abu pušu juristi pie tā rūpīgi strādājuši.

Pircējs 1.augustā naudu Ls 1 150 000 jau pārskaitījis Ēdoles pagasta pašvaldības kontā.

Kā ziņots, ceturtajā izsolē Ēdoles pili par 1,15 miljoniem latu iegādājās nekustamo īpašumu jomas uzņēmējam Ivo Zonnem piederošā SIA "Ēdoles pils", kas bija vienīgā pretendente.

Pili neizdevās pārdot trijās izsolēs - ne janvārī, ne februārī, ne arī aprīlī. Sākotnējā pils cena izsolē bija divi miljoni latu, taču Ēdoles pagasta padome nolēma samazināt to līdz 1,1 miljonam latu, tā cerot piesaistīt izsolei vairāk pretendentu un cenu celt izsoles gaitā. Pili Zonnes uzņēmums nopirka ar vienu izsoles soli, sākumcenu pārmaksājot par 50 000 latu.

Miljonāru sarakstos iekļautajam Zonnem pieder nekustamo īpašumu uzņēmums "Latvijas nami", un šā gada maija "Baltic Screen" pētījumā viņš atzīts par otru vērtīgāko zemes gabalu īpašnieku Latvijā. Viņš ir arī basketbola kluba "Barons" prezidents.

1992.gadā Ēdoles pašvaldība Ēdoles pili pieņēma no valsts restaurācijas stadijā un nav nodrošinājusi unikālā kultūras pieminekļa turpmāku saglabāšanu.

Ēdoles pagasta padome neuzskatīja par iespējamu Ēdoles pili nodot valstij bez atlīdzības, kā arī nepiekrita KM ierosinājumam nodot pili valstij par atlīdzību, kas atbilst objekta restaurācijā ieguldītajiem pašvaldības līdzekļiem.

Pašvaldības pasūtītajā vērtējumā pils vērtība tirgus cenās novērtēta ne mazāk kā miljons latu. Tomēr noteikt pils patieso vērtību ir gandrīz neiespējami, atzina aģentūras LETA iepriekš aptaujātie nekustamā īpašuma vērtēšanas eksperti.

Ēdoles pagasta padomes deputāti 2006.gada 21.septembrī nolēma pili nodot privatizācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!