Foto: AP/Scanpix

Eiropas Parlaments (EP) trešdien pieprasījis Eiropas Komisijai (EK) izvērtēt stāvokli Ungārijā un izveidot ES mehānismu, lai uzraudzītu demokrātijas, tiesiskuma un cilvēktiesību ievērošanu dalībvalstīs.

Nāvessoda atjaunošana Ungārijā pārkāptu ES Līgumus un Pamattiesību Hartu, savukārt Ungārijas valdības uzsāktā aptauja par migrāciju ir tendencioza, maldinoša un neobjektīva, uzskata EP deputāti, portālu "Delfi" informēja EP Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele.

Rezolūcijā, kas sagatavota pēc debatēm ar Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu, EP vērtē viņa  izteikumus par iespējamu nāvessoda atjaunošanu Ungārijā un uzsver, ka ministru prezidenta kā valdības vadītāja pienākums ir "rādīt priekšzīmi".

Nāvessods nav savienojams ar tādu vērtību kā "cilvēka cieņa, brīvība, demokrātija, vienlīdzība, tiesiskums un cilvēktiesības, uz kurām Savienība ir dibināta" ievērošanu, uzsver EP deputāti, piebilstot, ka ikviena dalībvalsts, kas atjaunotu nāvessodu, "pārkāptu Līgumus un ES Pamattiesību hartu". Viņi norāda, ka šī principa pārkāpšana varētu likt sākt Līguma par Eiropas Savienību 7.pantā paredzēto procedūru, kuras rezultātā dalībvalsts var zaudēt balsstiesības Eiropas Savienības Padomē.

EP deputāti arī nosoda arī Ungārijas valdības veikto sabiedrisko apspriešanu par migrāciju. Lai arī "sabiedriskā apspriešana var būt svarīgs un vērtīgs instruments valdībām politikas izstrādāšanai", EP deputāti uzskata, ka apspriešanā uzdotie "uzvedinošie un retoriskie" jautājumi iezīmē "neobjektīvu un tiešu saikni starp migrāciju un drošības apdraudējumu".

Tāpat EP deputāti aicina EK  "nekavējoties sākt padziļinātas uzraudzības procesu attiecībā uz situāciju demokrātijas, tiesiskuma un pamattiesību jomā Ungārijā" un aicina Komisiju līdz 2015. gada septembrim ziņot EP un Padomei par šo jautājumu.

EP arī aicina Komisiju iesniegt priekšlikumu par ES mehānisma demokrātijai, tiesiskumam un pamattiesībām izveidi, lai panāktu, ka visās dalībvalstīs tiek ievērota to parakstītā Pamattiesību Harta un Līgumi. Viņi uzdod EP Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komitejai sniegt ieguldījumu šī tiesību akta izstrādē, sagatavojot pašiniciatīvas ziņojumu, kas jāpieņem Parlamentā līdz šā gada beigām.

Eiropas Parlaments rezolūciju atbalstīja ar 362 balsīm par, 247 balsojot pret un 88 atturoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!