Valsts vides dienests Gulbenes pašvaldībai un vairākiem privātmāju īpašniekiem Ievugravā līdz 20. maijam licis savākt nesankcionētu atkritumu izgāztuvi, pretējā gadījumā draudot ar prāviem naudas sodiem.
“Turpmāk neviena iestāde, neviena privātmāja nevarēs būt bez atkritumu konteinera. To nosaka Atkritumu apsaimniekošanas likums. Atkritumu radītājam ir jāpiedalās atkritumu apsaimniekošanā,” sacījusi Madonas reģionālās Vides pārvaldes piesārņojuma kontroles daļas vadītāja vietniece Inese Sedleniece. Patlaban ne pie visām ēkām Gulbenē atrodas atkritumu konteineri, un šī nepilnība veicina nelegālo atkritumu izgāztuvju veidošanos.

Tomēr nesen pieņemtie grozījumi Admininstratīvo pārkāpumu kodeksā paredz, ka summas par vides piesārņošanu ir dubultojušās, salīdzinājumā ar nu jau bijušajiem naudas sodiem. Fiziskām personām paredzētais naudas sods ir no 50 līdz 500 latiem, savukārt juridiskām personām – 250 līdz 2000, konfiscējot transporta līdzekli, kas izmantots vides piesārņošanā.

“Ar 1.aprīli Gulbenes rajonā nebūs nevienas vecās izgāztuves, kur varēs iedzīvotājs aizvest atkritumus. Visas būs slēgtas, un ir paredzēta rekultivācija. Pastāv lieli draudi vides piesārņošanai ar atkritumiem. Lai tādā situācijā nenonāktu, pašvaldībām intensīvi jāsniedz informācija iedzīvotājiem, ka tur, kur vēl izgāztuves ir vaļā, ir iespēja aizvest atkritumus. Protams, ir jautājums, kādi ir piebraucamie ceļi. Bet principā ar 1.aprīli šādas iespējas vairs nebūs,” uzsver I.Sedleniece.

Viņa atgādina, ka jebkuram iedzīvotājam un juridiskai personai ir jābūt līgumam par atkritumu apsaimniekošanu un jābūt atkritumu konteineriem. Gulbenē ar atkritumu apsaimniekošanu nodarbojas tikai SIA “Alba”. Parakstot līgumu, firma nosaka, cik bieži atkritumi tiks savākti.

Skaidrojot, kā vislabāk rīkoties, ja līdz šim nav bijis atkritumu konteinera, Sedleniece uzsvērusi, ka iedzīvotājiem ir jādomā par to, kas ir izdevīgāk - parakstīt līgumu ar firmu, kas sniedz pakalpojumus atkritumu apsaimniekošanā, vai maksāt naudas sodus. Iedzīvotāji ar šiem jautājumiem var vērsties savā pašvaldībā un lūgt iesaistīties jautājumu risināšanā.

“Pašvaldībai ir iespējas piedalīties jautājumu kārtošanā, piemēram, nodrošināt iedzīvotājus ar atkritumu konteineriem, jo arī tie ir dārgi,” klāstījusi Sedleniece.

Pašvaldībām par saviem līdzekļiem jāveido laukumi atkritumu savākšanas punktu izbūvei, jānodrošina šo laukumu apsaimniekošana atbilstoši normatīvajiem aktiem. Gulbenē plānoti 24 šādi laukumi un 1 Stradu pagasta Šķieneros. Salīdzinājumam jāpiemin, ka Balvos plānoti 25 šādi laukumi, Alūksnes rajonā - 35, Cesvainē - 11 un Lubānā - 10.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!