Trešdien un ceturtdien ar Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra (VSRC) radioteleskopu RT-32 Irbenē (Latvija) un Ņižņijnovgorodas Zinātniski pētnieciskā radiofizikas institūta radioteleskopu RT-14 Staraja Pustiņ (Krievija) novēros Saules īsos uzplaiksnījumus, vēsta "Mana Ventspils".

Šīs eksperimentālās novērojumu sesijas laikā abu institūtu zinātnieki, vienlaikus izmantojot Irbenes un Staraja Pustiņ radioteleskopu, novēros planētas Saule uzplaiksnījumus, kā arī pētīs Saules vēju, tā ātrumu un plazmas koncentrāciju.

Trešdien teleskopi strādāja testa režīmā, tai skaitā veicot radioteleskopu kalibrāciju, bet ceturtdien nodrošinās rezultātu fiksēšanu tālākai zinātniskai izpētei.

Saules uzliesmojumi ir spēcīgas eksplozijas, kas rodas Saules vainagā un tās atmosfērā, radot elektromagnētisko radiāciju, turklāt Saules uzliesmojumu enerģijas līmenis ir pielīdzināms desmitiem miljonu atombumbu vienlaicīgas eksplozijas enerģijai.

Ventspils Augstskolas Inženierzinātņu institūta "Ventspils starptautiskais radioastronomijas centrs" dalība Saules novērojumu sesijā tiek īstenota Eiropas sociālā fonda līdzfinansēta projekta "Uz Zemes Mākslīgo Pavadoņu (ZMP) attiecināmu signālu uztveršanas, raidīšanas un apstrādes tehnoloģijas" ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!