NIGIRI

Suši formāts, kas ir izveidots ar rokām rīsu kumosiņš ar jebkura veida zivju filejas gabaliņu iekšā.

FUTO MAKI
Blīvas rīsa ruletītes ar dažādām dārzeņu un zivju fileju kombinācijām, kuras ir ietītas jūras aļģu lapās.

GARI
Plāni sagriezts rozā krāsā marinēts ingvers. Tradicionāli tiek pasniegts kopā ar sushi. Gari ir jāēd pirms katra suši gabaliņa, lai atbrīvotu mutes dobumu no iepriekšējā suši garšas.

VASABI
Gaiši zaļa japāņu sakne, kura ir izžāvēta, samalta un saberzta pastā. Tradicionāli tas tiek izmantots kā piedeva pie suši, to arī ir iespējams izšķīdināt dažādās mērcēs. Vasabi ir ļoti asa piedeva ar garšu, kas atgādina mārrutkus.

SOJAS MĒRCE
Sojas mērce, kas pagatavota no kviešiem, sojas pupiņām, ūdens un jūras sāļa.

DAIKON
Iegarena balta redīsa sakne, kas tiek sarīvēta un sagriezta garās, plānās skaidiņas. Daikon palīdz izvadīt liekās taukvielas no organisma. Svaigi attīrīti no mizas, redīsi palīdz labāk sagremot taukainus ēdienus un atjauno gremošanas sistēmu.

NORI
Plānas kaltētas jūras aļģu lapas. Nori vairākkārt tiek cepts virs uguns, tikmēr lapas nomainīs krāsu uz melnu vai purpura zaļu. Nori tiek izmantots kā greznojums, lapās tiek ietītas rīsa bumbiņas un citi produkti.

HAŠI
Irbulīši.

TOFU: Sojas biezpiens, kas tiek pagatavots no sojas pupiņām. Tofu tiek izmantots zupu un dārzeņu ēdienu pagatavošanai un ēdienu izgreznojumam. Tofu ir bagāts ar proteīnu un nesatur holesterīnu. Šim produktam ir maiga siera konsistence un gandrīz nav smaržas. Austrumos tofu dēvē par "gaļu bez kauliem". Tofu satur maz tauku un ogļhidrātu. Tofu lieto uztura negatavā, ceptā, marinētā vai kūpinātā veidā. Labi uzņem dažādu produktu garšas īpašības, veidojot ar tiem lielisku savienojumu.

MISOSHIRU
Klasiskā Miso - zupa ar sojas biezpiena gabaliņiem (Tofu). Šis ēdiens pasniedzams bļodiņās; sākumā ir jāizdzer šķidrums, bet pēc tam ar irbulīšiem jāēd tofu.

GOHAN
Rīsi.

TEMPURA
Tempura - ir ēdienu pagatavošanas metodes nosaukums, kad dārzeņi, zivis vai jūras rāpuļi tiek apviļāti mīklā un izcepti varošajā augu eļļā. Ēdiens tiek pasniegts ar sojas mērci un daikonu. Bieži tempura pasniedz arī ar zupu, rīsiem vai marinādēm.

TERIJAKI
Mērce, kas tiek pagatavota no sojas, sake, cukura un piedevām. Terijaki ir arī ēdiena pagatavošanas metodes nosaukums, kad ēdienus marinē sojas mērcē un vīnā (mirin vai sake), pēc tam apcep uz grilla un pasniedz ar terijaki mērci.

JAKITORI
Cālis, kas tiek pagatavots uz nelieliem iesmiņiem.

VAKAME
Garas, smalkas brūnas krāsas jūras aļģes, kuras izmanto dažādu ēdienu pagatavošanai. Vakame piemīt saldena garša un maiga struktūra.

SAKE
Rīsa vīns, kas ir pagatavots no koji un rīsiem (satur aptuveni 15-16 % alkohola). Sake parasti pasniedz siltu mazās tasītēs, tomēr to var pasniegt arī istabas temperatūrā vai aukstu koka glāzītēs ar sāli uz maliņam.

TOKURI
Trauks, kas piemērots sake pasniegšanai.

JASAJ
Dārzeņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!