Bija laiks, kad nevienam pat prātā neienāca, ka Tai virtuvi var saskaņot ar vīnu. Karstie, saldeni skābie ēdieni tika uzskatīti par sparīgiem pretiniekiem, kas nespēj izlīgt ar kaut cik baudāmu dzērienu. Tomēr laika gaitā ēdienu garša kļuva izsmalcinātāka.

Klasiskus Taizemes ēdienus, kurus rietumos pasniedz aprīlī, kad Taizemē ir Jaunais gads, iespējams lieliski saskaņot ar vīnu. Tomēr pastāv dažas problēmas. Viena no tām ir Tai virtuvei raksturīgais īpatnējais ēdienu baudīšanas veids, kas paredz vienlaikus ēst zupu, salātus, cepeti, kariju, pārāk apceptus vai kūpinātus ēdienus, nemaz nerunājot par asiem ēdieniem. Risinājums ir aromātiskie vīni.

Aromātiskie Elzasas baltvīni

Gewürztraminer ar rožu ziedlapiņu aromātu ir ļoti aromātisks un vienlaikus pikants. Pirmo reizi baudot šo vīnu, var būt vispretrunīgākā sajūtu gamma: no apbrīnas līdz riebumam. Pilnīgi negaidīti, ka tieši šis vīns no visiem baltvīniem ir vispiemērotākais pie Āzijas, arī Tai virtuves ēdieniem.

Austrijas un Vācijas Riesling

Austriešu Riesling pozitīvākā iezīme ir spēks un dzidrums, bet vācu Riesling ir slavens ar savu saldo garšu. Ne viens, ne otrs nedrīkst būt pārāk izturēts. Austrālijas Riesling arī būs laba izvēle, jo tā garša patīkami kontrastēs ar Tai ēdienu buíeti. Labāk izvēlēties kivi Riesling, kas ir mazliet saldāks.

Pinot Gris

Pinot Gris ir teicama izvēle, jo vīnam ir nespecifiska, augļaina viskozitāte, kas labi sader ar pikanto Āzijas virtuvi.

Gewürztraminer vīni

Šie vīni ir lētāki, ja ražoti Čīlē vai Dienvidāfrikā. Tie labāk pieder Tai nekā ķīniešu virtuvei. It sevišķi labi garšo ar sarkanās pīles kariju.

Sauvignon Blanc

Jaunzēlandes un Austrālijas vēsā klimata dēļ vīnam piemīt intensīvs augļu aromāts. Jaunzēlandes Sauvignon Blanc, piemēram, Montana, Nobilo, Villa Maria, sniegs jums neaizmirstamu baudījumu.

Neilgu laiku uzglabāts Sancerre vai Pouilly- Fumé pēc garšas un smaržas īpašībām arī atbilst Tai ēdienam.

Vieglie Luāras ielejas sarkanvīni

Luāras un Anžū vīniem piemīt kraukšķīga sarkano augļu garša. Tie būs lieliska piedeva pie Tai zaļajiem karijiem un salātiem. Arī neilgu laiku uzglabāti Pinot vīni izceļ Taizemes ēdienu garšu. Pie gaļas karija ēdieniem izmēģiniet augļainu sarkanvīnu ar maigu tanīna akcentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!