Kandavas novadam diemžēl nav izstrādāts perspektīvais attīstības plāns - teritoriālais ģenplāns jeb detalplānojums. Līdz ar to par jebkādu legālu jaunu objektu būvniecību var runāt visai nosacīti. Šai bēdai klāt nāk arī reiz pārsteidzīgi izveidotais Abavas senlejas dabasparks, kura teritorija stingri pārsniedz reāli aizsardzībai pakļaut nepieciešamās robežas.
Līdz ar to Kandavas novada prāva teritorijas daļa, ieskaitot pašu pilsētu, atrodas īpaši aizsargājamā statusā. Patiesībā saimnieciskā darbība šajā teritorijā ir ierobežota līdz minimumam, par kaut kādu ražošanas uzņēmumu izveidi arī nav ko sapņot, un pēc likuma arī par masu pasākumu rīkošanu (vairāk par 50 cilvēkiem) bez īpašas atļaujas nevar būt runas. Par kailcirtēm vajadzētu sākt piemirst, arī plantāciju mežus nevar veidot šajā teritorijā. Un, ja vēlies izrakt dīķi lauksaimniecībā neizmantojamā zemē - aizmirsti šo ideju, jo likums to nepieļauj dabas parkos. Viss uzskaitītais ir tikai sākums "bēdu ielejai", ko varētu nosaukt par dabas parka teritorijas attīstības regresiju.

Pagājušā gada vasarā jautājums par Abavas senlejas dabas parka teritorijas neattaisnoti lielajiem apmēriem pacēlās visaugstākajā līmenī. Tika rīkota tikšanās ar attiecīgo ministriju un instanču atbildīgajiem speciālistiem, lai veiktu saprātīgas izmaiņas dabas parka teritorijas samazināšanā. Tikšanās deva pamatotas cerības, jo attiecīgās instances solīja jau tā paša gada oktobrī pašvaldībai atsūtīt jaunu plānojumu un kaut daļēji ievērot tās izteiktās pretenzijas - sadalot parka teritoriju pa zonām. Nu jau gads apkārt, taču pašvaldība neko nav saņēmusi.

Savukārt Vides pārvalde bez mazākajiem sirdsapziņas pārmetumiem visiem jaunajiem būvniecības projektiem uzliek "veto". Galu galā - pašvaldībai teritoriālā attīstības plānojuma nav, bez tam Kandavas pilsēta ar plašu apkārtējo teritoriju atrodas dabas parkā. Kā dzīvot un attīstīties tālāk, ja uz daļu no pašvaldības teritorijas ar likumu uzlikta vesela rinda aizliegumu? Par to nāksies ļoti pamatīgi domāt un cīnīties Kandavas novada pašvaldībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!