Foto: ČetrasSezonas.lv

Šis ziemas dzēriens savu popularitāti jau sen ieguvis daudzās Eiropas valstīs. To gatavo un labprāt lieto arī mūsu valstī, it īpaši Ziemassvētku laikā.
Karstvīns pie mums atnācis no Vācijas. Sākotnēji to gatavoja ārā, uz ielas, un tirgoja Ziemassvētku gadatirgos. Vācu nosaukums "Glühwein" nozīmē – "kvēlojošs jeb karsts vīns".

Citās valstīs šo dzērienu sauc šādi:

  • Lielbritānijā un ASV - mulled wine;
  • Francijā - vin chaud;
  • Itālijā - vin brulé (no franču val.);
  • Zviedrijā - Glögg;
  • Rumānijā - vin fiert;
  • Ungārijā - forralt bor;
  • Lietuvā - glintveinas;
  • Igaunijā - hõõgvein vai glögi;
  • Krievijā - глинтвейн;
  • Polijā - grzane wino.

Ir zināms, ka Senajā Romā gatavoja līdzīgu dzērienu ("Conditum Paradoxum" u.c.), tā sastāvā bija zāļu tējas un garšvielas. Bet tajos laikos, acīmredzot siltā klimata dēļ, šo dzērienu nesildīja un to lietoja tonusam un veselības stiprināšanai.  
Šodien šo dzērienu var nopirkt daudzos veikalos, bet lielāku baudījumu gūsiet, gatavojot to paši. Jūs ne tikai iegūsiet ārkārtīgi garšīgu un kvalitatīvu dzērienu, bet arī piepildīsiet savu māju ar neaizmirstamu Ziemassvētku aromātu!

No kā tas sastāv

Karstvīna gatavošanai tiek izmantotas dažādas garšvielas: kanēlis, krustnagliņas, kardamons, anīss, melnie un smaržīgie pipari, koriandrs, lauru lapas, muskatrieksts, kadiķogas.
Bet, lai uzlabotu garšu, izmanto ingveru, citrusu (visbiežāk - apelsīnu) miziņas, medu vai cukuru, ābolus, žāvētus augļus un riekstus.

Var pievienot arī augļu vai ogu sulu, roibosa vai kādu citu tēju. Bet tie, kuri dod priekšroku stiprākam dzērienam, var pievienot nedaudz ruma, brendija vai konjaka.  

Karstvīna pamatā ir sarkanvīns, vislabāk sauss un ne parāk dārgs. Iesaku ņemt piesātinātus un tanīniem bagātus vīnus, piemēram, Čīles vai Argentīnas. Vislabāk derēs Cabernet Sauvignon, Malbec, Tempranillo vai Shiraz (Syrah) šķirņu vīni.

Kā pagatavot

Karsējot karstvīnu ar garšvielām, to nevajag vārīt, vēlams nepārsniegt 70 grādu temperatūru, citādi aromāts un alkohols izgaros. Tad pēc garšas to saldini ar cukuru vai medu un apsedz ar vāku, lai tas nedaudz nostāvas un iesūc augļu un garšvielu aromātu. Pirms pasniegšanas var nedaudz pievienot brendiju vai tumšo rumu.

Pasniegt karstvīnu var stikla krūzēs vai glāzēs no bieza stikla, dekorēt ar apelsīna šķēli vai kanēļa standziņu. Ārā karstvīnu labāk pasniegt māla vai keramikas krūzēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!