Knišļu kodumu dēļ mājlopi gājuši bojā jau sešos Latvijas rajonos.

Kā šodien intervijā Latvijas Radio teica Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) direktors Vinets Veldre, vakar viena govs gājusi bojā arī Aizkraukles rajonā. Līdz ar to knišļu uzbrukumos mājlopi gājuši bojā jau sešos rajonos - Madonas, Jēkabpils, Aizkraukles, Daugavpils, Preiļu un Krāslavas rajonā.

Veldre informēja, ka kopumā bojā gājušas 377 govis, četri zirgi, divas aitas un viena cūka.

Jau ziņots, ka šodien paredzēta Zemkopības ministrijas (ZM) vadības un atbildīgo dienestu sanāksme, kurā tiks vērtēta situācija knišļu uzbrukumu skartajos Latvijas rajonos un runāts par iespējamo zaudējumu kompensēšanu lopkopjiem, kas knišļu kodumu dēļ ir zaudējuši govis.

Šodien paredzēta arī PVD darbinieku tikšanās ar biologiem, lai noskaidrotu knišļu izplatības iespējamo areālu un pārvietošanās iespējas.

Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS) vakar sarunā ar aģentūru LETA solīja finansiālu palīdzību Latgales lopkopjiem, kuru ganāmpulkus ir skāruši knišļu uzbrukumi.

Sniedzot palīdzību lopkopjiem, kuru ganāmpulki ir cietuši no knišļu uzbrukumiem, valsts atbildīgie dienesti jau vakar sāka bez maksas dalīt lopu ārstēšanai nepieciešamos medikamentus, bet vēlāk varētu tikt domāts arī par radušos zaudējumu atlīdzināšanu.

Jautāts, vai un kādas varētu būt kompensācijas par kritušajām govīm, Roze sacīja, ka par to konkrēti runāt vēl nevarot un, visticamāk, šis jautājums tiks skatīts kompleksi, lemjot par finansu palīdzību plūdu skartajām teritorijām Latgalē. "Bez uzmanības situāciju noteikti nevar atstāt," piebilda politiķis.

PVD ģenerāldirektors Vinets Veldre aģentūrai LETA pastāstīja, ka slaucama govs pašlaik Latvijā maksā 320 līdz 450 latus.

Vakar pēc knišļu uzbrukumu skarto pagastu apmeklēšanas Roze pauda viedokli, ka daudzi zemnieki joprojām rīkojas ļoti bezatbildīgi, jo savus lopus laiž ganībās, kas atrodas purvainās un mitrās vietās, kur it daudz šādu kukaiņu, tādējādi faktiski lemjot savus lopiņus nāvei. "Es aicinu gan pašus lopu audzētājus, gan veterinārārstus brīdināt par situācijas nopietnību un aicināt pret saviem mājlopiem izturēties saudzīgāk un pagaidām ganībās nelaist," aģentūrai LETA teica Roze.

Arī Veldre uzsvēra, - ja lopkopju rīcībā nav nepieciešamo medikamentu, govis vislabāk būtu nelaist ganos un barot kūtīs, vai arī vismaz turēt tālāk no slapjām pļavām.

Aizsardzībai pret knišļiem Veldre iesaka izmantot saulespuķu vai rapša eļļu, proti, ar eļļu ir jāieziež govs āda un tesmenis, līdz ar to knišļi vai nu pielīp, vai arī nokrīt no govs, līdz ar to tie vairs nav bīstami.

Šāda metode šajās dienās jau tikusi pārbaudīta un ir bijusi sekmīga. Veldre atzīmēja, ka lopkopjiem, ieziežot govis, ir jāsargājas, lai eļļa neiekļūst lopiņa degunā vai acīs, kā arī jānoslauka govs tesmenis pirms slaukšanas, lai eļļa nenokļūtu pienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!