Jaunizveidotā Kuldīgas novada pašvaldības ģerbonī būs attēlota Svētā Katrīna, un jaunais simbols būs sarkanā, melnā un sudraba krāsā, portālu „Delfi” informēja Kuldīgas novada dome.

Diskutējot par jauno ģerboni, deputāti kādu laiku nav vārējuši izšķirties – apstiprināt tajā Katrīnas tēlu vai priekšroku dot Kuldīgas rajona padomes ģerbonim, kurā ir divas zivtiņas. Galu galā deputāti nobalsojuši par pirmo no minētajiem variantiem.

Ģerboni ar Svētās Katrīnas attēlu pirmo reizi apstiprināja 1938. gadā, taču atjaunot to izdevās tikai 1996. gadā – pēc neatkarības atgūšanas. Par ģerboni esot teikts: „Sarkanā laukā sudraba jaunava – Svētā Katrīna – ar kroni, labajā rokā rats ar tam piekārtu krustiņu, kreisajā lejupvērsts zobens”.

Jau ordeņa laikos Kuldīgas pilsētas zīmoga centrā bija Svētās Katrīnas figūra, kas vienā rokā turēja moku ratu ar sešiem spieķiem, bet otrajā – zobenu. Viduslaikos Svēto Katrīnu uzskatīja par garīga darba darītāju - teologu, filozofu, advokātu un studentu aizstāvi.

Leģenda vēsta par dievbijīgu meiteni Katrīnu, kas dzīvojusi 4. gadsimtā Aleksandrijā un krājusi naudu pilsētas baznīcas būvei, taču viņa tikusi apmelota un sodīta uz moku rata par sakariem ar nelabo. Pēc nāves tā tomēr attaisnota un nosaukta par svēto. Grieķu valodā „Katrīna” nozīmē „šķīstā”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!