Andis Brēmanis, Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs: Veidojot ikdienas ēdienkarti, vēlams ievērot vairākus svarīgus pamatprincipus, tas palīdzēs nodrošināt veselīga un kvalitatīva uztura uzņemšanu.

Īpaši svarīgi tas ir pašlaik, ziemas periodā, kad daudzveidīgs uzturs palīdz uzņemt nepieciešamo vitamīnu devu un enerģiju.

Daudzveidīgs uzturs

Pirmais un būtiskākais ieteikums ir uzņemt daudzveidīgu uzturu. Lai uzveiktu kūtrumu, iesaku izvēlēties graudaugus, kas cilvēka organismam garantē vajadzīgo enerģijas devu. Augļi, dārzeņi un zaļumi ir neaizstājams vitamīnu un antioksidantu avots. Tāpat neiztikt bez olbaltumvielām - gaļas un zivīm, kā arī olām un pākšaugiem, protams, arī piena produkti ir liekami pirkumu grozā. Ļoti svarīgi ir labie tauki jeb neaizstājamās Omega-3 taukskābes, ko nodrošina laba augu eļļa, okeāna zivis, rieksti un sēklas. Tiecoties pēc uztura daudzveidības un vitamīnu un minerālvielu rezervēm ļoti svarīgi ir nepazaudēt mērenību - nepārslogojot gremošanas orgānus un neveicinot liekā svara uzkrāšanos.



Vietējie vitamīni labāki?



Ļoti svarīgs pamatprincips ir izvēlēties svaigus un augstas kvalitātes pārtikas produktus. Iepērkoties iesaku īpašu uzmanību pievērst informācijai, kur produkts audzis, no kurienes un cik ilgi transportēts. Izvēloties pārtikas produktus, īpašu uzmanību iesaku pievērst tam, lai tie būtu svaigi un augstas kvalitātes. Jo tuvāk savai realizācijas vietai tas izaudzēts vai saražots, jo īsāks transportēšanas un uzglabāšanas laiks tam nepieciešams. Izvēloties pārtiku, svarīgi ir pievērst uzmanību ne tikai, vai produkts ir ražots Latvijā, bet arī vai produkta izejvielas ir Latvijā audzētas, tādējādi saturot tieši mūsu organismam visnepieciešamākos vitamīnus un minerālvielas.



Kvalitatīvi ražots



Lielisks padomdevējs un labs palīgs ir preču zīme Kvalitatīvs produkts ar Zaļās karotītes simbolu. Zaļās karotītes zīme ir pārliecinošs apliecinājums tam, ka konkrētais pārtikas produkts ir audzēts vietējo uzņēmēju saimniecībās vai to ražošanā izmantotas mūsu pašu izejvielas. Turklāt tā ir nacionālā pārtikas kvalitātes zīme, kas apliecina produkta augsto kvalitāti. To nosaka arī preču zīmes piešķiršanas noteikumi, paredzot, ka šo zīmi ieguvušo produktiem ir jābūt augstākas kvalitātes nekā Eiropas Komisijā noteiktajai preču kategorijai noteikts, kā arī izejvielām ir jābūt izsekojamām, sākot ar to augšanas vai ieguves vietu līdz pat pārstrādei un realizācijai tirdzniecībā.



Tāpēc dodoties uz veikalu, iesaku pievērst uzmanību tam, kādi apzīmējumi rotā produktu iepakojumus tirdzniecības vietās. Esmu pārliecināts, ka tas palīdzēs veiksmīgāk un veselīgāk veidot ēdienkarti un radīt spēku un mundrumu.

 

Saistītie raksti:

Zaļās karotītes mēnesis

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!