Lai gan apņemšanās sākt jaunu dzīvi ir raksturīga janvāra pirmajām dienām, patiesībā to vajadzētu darīt agrā pavasarī, jo tas būtu daudz atbilstošāk dabīgajai lietu kārtībai: tumšais laiks aiz muguras, ziemai sagatavotie pārtikas krājumi apēsti un arī organisma resursi izsmelti. Nu gribētos kaut ko jaunu un krāsainu, bet izrādās, ka nav spēka, jo nezin kā ir pielavījies lielais pavasara nogurums. Protams, ne visiem.
Īstenībā to drīzāk gan varētu dēvēt par aizejošās ziemas rēķinu nokārtošanu, pie kā piederas spēku atjaunošana un jauna dzīvesspara radīšana ar piemērotu produktu un ēdienu izvēli. Pavasaris ir vispiemērotākais laiks organisma iztīrīšanai gan no zināmā mērā vienveidīgo un pasmago ēdienu atstātajām sekām, gan no tumšajā laikā uzkrātajām negatīvajām emocijām.

Pavasara ēdienkartei būtu radikāli jāatšķiras no pārējo gadalaiku piedāvājuma, proti, tai derētu būt vieglai un vienkāršai. Ieteicams izvēlēties pēc iespējas spilgtākus produktus, it sevišķi zaļos un dzeltenos. Tie atbilstoši krāsu terapijai rada enerģiju, vairo prieku un palīdz saskatīt pozitīvās lietas dzīvē. Galveno lomu ēdienkartē spēlē jaunie dārzeņi, svaigi zaļumi, garšaugi, svaigi spiestas sulas, diedzētas sēklas un asni.

Pavasaris ir laiks, kad derētu aizmirst par smagiem cūkgaļas ēdieniem, par sāļiem ēdieniem, piemēram, pikantām, biezām mērcēm, kas silda aukstā laikā, bet nogurdina tad, kad daba mostas. Šajā laikā der atteikties arī no lielas daļas to importēto augļu un dārzeņu, kas neatbilst mūsu platuma grādiem, turklāt ir stipri vien ķimizēti.

Vislieliskākais un pirmais vitamīnu un mundruma avots agrā pavasarī pie mums ir atrodams žogmalēs, pļavās un vēl neuzpucētajos dārzos. Taču bieži vien ir tā, ka to, ka dabūjams par velti, nenovērtē. Savukārt Rietumeiropā šādas "pusnezāles" audzē speciālās plantācijās un pārdod par pietekami dārgu naudu, jo nātres, pienenes un skābenes tagad ir absolūtā topā.

Nātres

Jaunās nātres visvērtīgākās ir tad, kad vēl nav ziedējušas. No mazajām lapiņām ieteicams izspiest sulu, jo tā ir ideāls vitamīnu avots un lieliski veicina vielmaiņu. Garša tādam brūvējumam gan nav tā izcilākā, taču veselības labad to ir vērts paciest. Par laimi, nātru sulu nemaz nevar vienā reizē tik daudz iedzert, un vēlamā deva ir pa vienai tējkarotei trīsreiz dienā.

Ēšanai izmanto gan lielo, gan mazo nātru lapiņas, ko pašaizsardzības nolūkos vajadzētu plūkt nevis ar kailām rokām, bet gan ar cimdiem. Nātres zaudē asumu sešdesmit grādu karstumā, tādēļ pirms griešanas salātos tās ieteicams applaucēt karstā ūdenī.

Jaunās nātru lapiņas lieto zupās, sautējumos, salātos un pievieno omlešu pildījumiem.

Salātu varianti:

  • nātru lapas, vārītas olas, krējums,
  • nātru lapas, biezpiens, ķiploki, eļļa,
  • nātru lapas, salātu lapas, redīsi, krējums.
  • Skābenes

    Arī skābenes visgaršīgākās ir agrā pavasarī, kad lapiņas ir tik tikko izlīdušas no zemes. Tad tām piemīt arī visspēcīgākās enerģētiskās un ārstnieciskās īpašības. Skābeņu zupa pati par sevi jau ir vērtība (it sevišķi, ja tai pievieno arī nātru lapiņas), tomēr visveselīgākās ir svaigas skābenes, ko pievieno sviestam vai salātiem.

    Salātu varianti:

  • skābenes, vārītas olas, dilles, lociņi, krējums;
  • skābenes, pieneņu lapiņas, nātres, lociņi, eļļa;
  • skābenes, dilles, redīsi, vārītas olas, jogurts.
  • Pienenes

    Pie mums pienenes joprojām ir nezāļu statusā, bet daudzviet Rietumeiropā tās audzē speciālās plantācijās, jo ir pierādījies, ka pienenes ir īsts mundruma un dzīvesprieka avots. No ziediem gatavots medus gan ir diezgan iecienīts arī tepat Latvijā, taču tikpat labi ir izmantojamas arī mazās jaunās lapiņas. Lai likvidētu rūgto piegaršu, pieneņu lapiņas uz brīdi iemērc siltā ūdenī.

    Salātu varianti:

  • pieneņu lapas, lociņi, krējums;
  • pieneņu lapas, rieksti, eļļa;
  • pieneņu lapas, salātu lapas, lociņi, redīsi, krējums.
  • Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!