Latvijas lielajās un mazajās upēs ūdens līmenis pārsvarā turpina palielināties. Tas nedaudz krities vien Ventā pie Vārdavas un Mūsā pie Bauskas, liecina Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Ūdens līmenis vēl paaugstinājies gandrīz par metru Mēmelē pie Tabokines un tur iet ledus. Pie Jelgavas ūdens līmenis pakāpeniski paaugstinās un ceturtdien pēcpusdienā sasniedzis 3,29 metrus. Pie Kalnciema saglabājas ledus sega, ledus pacelts.

Ventā pie Vārdavas ūdens līmenis turpina pazemināties. Ledus sastrēgums ir izveidojies Kuldīgā pie Zlēku tilta. Ūdens līmenis turpina paaugstināties Ventā pie Vendzavas, trešdien tas paaugstinājies par 40 centimetriem. Ceturtdien sācis iet ledus Ventā pie Lečiem, informē centrs.

Daugavā un tās pietekās turpinās ūdens līmeņa paaugstināšanās. Upes posmā no Suražas līdz Zeļķiem ūdens līmenis diennaktī paaugstinās par 34 – 66 centimetriem. Upi klāj ledus sega vai ledus sega ar lāsmeņiem, ledus paliek tumšs un uz tā ir ūdens, daudzviet ledū veidojas plaisas vai piekrastes vaļumjoslas.

Mūsā pie Bauskas un Lielupes augštecē Mežotnes – Staļģenes posmā ūdens līmenis turpina pazemināties.

Aiviekstē, Dubnā, Pededzē un Lielajā Juglā ūdens līmeņi ceļas ar intensitāti 6 – 17 centimetriem diennaktī. Ogres lejtecē izveidojušies vairāki nelieli ledus sablīvējumi un vaļumi.

Gaujā turpinās ūdens līmeņa celšanās par 5 – 14 centimetriem diennaktī. Gaujā pie Siguldas ceturtdienas rītā gāja ledus, bet pie Carnikavas ir ledus sega ar plaisām un vaļumjoslām. Mazajās Vidzemes upēs Tirzā, Sedā, Pededzē, Rūjā ūdens līmeņi nedaudz paaugstinās - par 3 – 14 centimetriem diennaktī.

Lielupē augšpus Jelgavas atrodas ledus sastrēgums. Ledus sastrēguma kustības gadījumā gaidāma straujāka ūdens līmeņa celšanās un plašāka teritoriju applūšana Jelgavā. Iespējamas arī ledus sakustēšanās atsevišķos posmos lejpus Jelgavas.

Daugavā turpināsies ūdens līmeņu celšanās par 40-60 centimetriem diennaktī. Tuvākajā laikā gaidāma ledus sakustēšanās Krāslavas - Daugavpils posmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!