Trešdienas rītā pastaigājoties gar jūru, liepājniece Simona Smirnova jūras krastā iepretim 15. vidusskolai 150 metru garā joslā atradusi sešus beigtus gulbjus, raksta "Kurzemes vārds".

Smirnova stāstījusi, ka gar jūru pastaigājas katru dienu un vēl otrdien nedz viņa, nedz viņas māsa mirušos gulbjus nebija redzējušas. Arī ziemā vai pēdējās dienās tie nebija redzēti jūrā peldam. "Varbūt viņi ir nobeigušies kaut kur citur un uz šejieni atskaloti?" sacījusi Smirnova.

Savukārt Liepājas Universitātes Vides zinātņu katedras vadītāja Olga Glikasa pieļāvusi, ka vainīgi varētu būt cilvēki, kā arī ziema, kas putniem atņēmusi daudz spēka.

Otra no versijām ticamāka šķiet arī ornitologam Ruslanam Matrozim. Cilvēku ļaunprātību viņš nevēlējās pieļaut, sakot, ka gulbjiem praktiski nav dabīgo ienaidnieku. Taču viņiem bīstamas ir divas lietas: elektrības vadi, kuros putni mēdz sapīties un jau pieminētā ziema.

"Piekrastes, kurās šie putni parasti uzturas, šajā ziemā ir aizsalušas," viņš skaidrojis. "Līdz ar to tiem nebija, kur uzturēties, un arī ar pārtiku bija trūcīgi, bet tad vēl jāveic lielais pārlidojums uz Latviju, ko daudzi neiztur spēku izsīkuma dēļ," viņš piebildis.

Gulbju pētnieks skaidrojis, ka pēdējo silto ziemu laikā gulbji ir savairojušies, un šī ziema ir bijusi kā dabiskā atlase.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!