Foto: LETA
Bojā gājušo zivju savākšana, Māras dīķa krasta attīrīšana, ūdens bagātināšana ar skābekli un ūdens analīžu veikšana Rīgas pašvaldībai kopumā izmaksās 11 353 latus, liecina Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejā iesniegtās tāmes.

No šīs summas 7740 lati tiks izlietoti Māras dīķa ūdens bagātināšanai ar skābekli, liecina uzņēmuma "Eko osta" Rīgas domei iesniegtā tāme.

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments lūgs piešķirt papildu finansējumu 11 353 latu apmērā, lai segtu Māras dīķa un Mārupītes ūdens piesārņojuma avārijas situācijas likvidēšanas izmaksas. Jau ziņots, ka 3.jūlijā Mārupē izcēlās ugunsgrēks SIA "Baltais vējš" ķīmisko vielu angārā, no kura ķīmiskās vielas reizē ar dzēšanā izmantoto ūdeni nokļuva notekūdeņu grāvjos, tad ietecēja Mārupītē un pa to nonāca Māras dīķī.


Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas dārzi un parki" trešdien, 20.jūlijā, lūgs piešķirt papildu finansējumu 10 401 lata apmērā, kas izlietoti avārijas seku likvidēšanai. Māras dīķa un Mārupītes attīrīšanai no bojā gājušajām zivīm un to utilizācija izmaksājusi 2661 latu, bet Māras dīķa ūdens attīrīšanai no piesārņojuma un tā kvalitātes atjaunošanai ar ūdens mākslīgās bagātināšanas metodi - 7740 latu, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Māras dīķa un Mārupes attīrīšanai no nedzīvām zivīm un krastu attīrīšanai piesaistīto cilvēku atalgojumam nepieciešami 299,14 lati, ieskaitot sociālo nodokli 24,09%, savukārt nedzīvo zivju utilizācija izmaksājusi 195 latus, iegādāts gumijots spectērps par 158 latiem, transporta nomai izlietoti 200 lati, kā arī iegādāti vieni darba gumijas cimdi, divi smeļamie sieti un atkritumu maisi.

Savukārt "Eko osta" izveidotajā izmaksu tāmē norādīts, ka ūdens bagātināšanai ar skābekli lielākās izmaksas - 2640 latus - veido tehnoloģisko nosacījumu un ekspluatācijas nodrošināšana, aerācijas sistēmas ar gaisa padeves pievadlīniju izmaksās 1320 latus, to sagatavošana un uzstādīšana - 790 latus, uzturēšana un ekspluatācija - 660 latus, transportēšana - 270 latus, kompresora sistēmas mobilās novietnes izbūve - 264 latus, tās sagatavošana un pieslēgšana centrālajai elektroapgādes sistēmai - 400 latus.

Papildu finansējumu 952,38 latu apmērā lūgs arī Rīgas domes Mājokļu un vides departaments Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Vides laboratorijas veikto analīžu apmaksai. Veiktās ūdens kvalitātes analīzes uzrāda tendenci ūdenim attīrīties, taču Mārupītes virszemes ūdens kvalitātes analīzes paredzēts veikt atkārtoti.

To skaits būs atkarīgs no izmaiņām piesārņojošo vielu koncentrācijā. Vienas analīzes izmaksas ir 52,91 lats, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Ūdens paraugi analīzēm tiek ņemti trīs vietās, kur iepriekš tos ņēmis Valsts vides dienests. Maksimālais prognozējamais paraugu ņemšanas skaits ir sešas reizes, tātad kopumā Mājokļu un vides departaments plāno veikt maksimāli 18 analīzes, un tam nepieciešami 952,38 lati.

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja rīt, 20.jūlijā, lems par 11 353 latu finansējuma piešķiršanu šiem mērķiem no Rīgas domes rezerves fonda līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!