Cesvaines dome turpina sarunas ar sabiedrisko organizāciju "Latvijas kultūras, vēstures un dabas mantojuma attīstības fonds" par Cesvaines pils iznomāšanu, taču drīzs rezultāts sarunām nav gaidāms, uzzināja pašvaldībā.
Kā pastāstīja Cesvaines mērs Vilnis Špats, abas puses strādā pie nomas līguma projekta sagatavošanas, taču prognozēt, kad līgumu varētu noslēgt, vēl ir pāragri. Diezin vai izdošoties līgumu parakstīt šogad.

Špats sacīja, ka šoreiz sarunas ar potenciālo nomnieku notiek salīdzinoši klusi un bez masu mediju uzmanības un spiediena no dažādām institūcijām, kā tas bija laikā, kad par pils nomu interesējās grāfs Teodors fon Medems.

"Pils iznomāšana pašvaldībā nav primāri risināmā lieta, jo svarīgāks jautājums ir jaunas skolas būvēšana," piebilda pilsētas mērs.

Jau ziņots, ka Latvijas kultūras, vēstures un dabas mantojuma attīstības fonds piedāvājis nomāt Cesvaines pili un ieguldīt tās atjaunošanā apmēram divus miljonus eiro (1,34 miljonus latu). Fonds pilī plāno izveidot pilna servisa viesnīcas kompleksu vietējām un starptautiskām vajadzībām. Tur būs publiski pieejamas sabiedriskās ēdināšanas un rekreācijas zonas, kā arī konferenču centrs. Nomas termiņš varētu būs 30 gadi, ar tiesībām to pagarināt.

Gatavību sadarboties ar fondu investīciju piesaistē apliecinājušas vairākas organizācijas: SIA "ACS Investīcijas", SIA "Baltic Sea Park Development", SIA "Kapitālo investīciju kompānija". Sadarboties un sniegt konsultācijas piekritis arī Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs.

Cesvaines pili 2002.gada nogalē izpostīja ugunsgrēks, un līdz šim 1896.gadā celtās ēkas atjaunošanā ieguldīti apmēram 200 000 latu. Rekonstrukcijas gaitā šogad paredzēta lielā pils torņa un mazā kāpņu tornīša atjaunošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!