Gaujas Nacionālajā parkā (GNP) 25.martā desmit nedēļu vecumā nomirusi Līgatnes dabas takās dzimusī lācenīte Dūda, aģentūrai LETA pastāstīja GNP preses sekretāre Līga Eglīte.
Dūda bija vārgākā no 19.janvārī dzimušajiem lāču dvīņiem. Pēdējo trīs nedēļu laikā viņa divas reizes dienā saņēmusi zāļu injekcijas. Kā liecina pataloģiski anatomiskās izmeklēšanas rezultāti, lācenītes nāves cēloņi ir aknu deģenerācija, sirds dilatācija un perikardija. Konstatēta arī plaušu tūska. Patoloģiskās izmaiņas izraisījuši vairāki nelabvēlīgi faktori - lācenīte nav dabūjusi nobaudīt mātes pienu, kas ir būtiski nepieciešams organisma imūnsistēmas nostiprināšanai, nākusi pasaulē tuvas radnieciskas krustošanas rezultātā un piedzimusi nevis viena, bet gan kā dvīnīte - kopā ar lācēnu Rūci.

Kā apliecina GNP darbinieki, Rūča veselības stāvoklis pagaidām ir apmierinošs.

Speciālisti uzskata, ka iepriekšējos gados dzimušo lācēnu Ilzītes un Līzītes izdzīvošana zināmā mērā bijis brīnums. Igauņu kolēģu uzkrātā pieredze Nigulas dabas rezervātā liecina, ka izdzīvošanas iespējas ir niecīgas pat tiem cilvēku aprūpē nonākušajiem lācēniem, kas dažas dienas pavadījuši mātes apgādībā.

Kā zināms, visi Līgatnē dzimušie lācēni no mātes tikuši atšķirti pirmajās dzīves minūtēs, pirms tie paspējuši iebaudīt mātes pienu, un izdzīvojuši, tikai pateicoties intensīvai zāļu un vitamīnu terapijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!