Foto: ČetrasSezonas.lv
Ja esi dzimis valstī, kurā vīns tiek darīts, – vīna izvēle ir dabīgs un viegli saprotams process, kurš nav jāiemācās, bet gan tas nāk dabīgi. Tomēr ne visiem ir tāda laime, un tāpēc bieži vien jautājums par to, kas ir katrā pudelē (te es nerunāju par niansēm, kuras apskata vīnziņi un vīna zināšanu apsēsti cilvēki), ir nedaudz jāiemācās, lai veikalā nesanāk „gribēju kā labāk, bet sanāca kā vienmēr”. Šo ceļu var veikt dažādi. Cilvēki ar lielu apņemšanos iet un pērk pudeli pēc pudeles, garšo un tā saprot, kas ir viņu. Pēc pirmās neveiksmes nemet visu malā, bet mēģina vēlreiz. Tomēr šādi savu vīna ceļu sāk retais. Otrs ceļš – izlasīt padomus, saprast principus un tad iet un pirkt, kamēr atrod savējo. Lai vai kuru ceļu cilvēks izvēlas, vienmēr noderēs informācija par to, kādu tad vīnu izvēlēties, ja skatāmies no tā, kas kuram garšo (īpaši, ja vīns plānots dāvanā un otra cilvēka vīna izpratnes vadlīnijas ir maz zināmas).

Sarkanvīni tiek gatavoti no tumšajām vīnogu šķirnēm, jo tieši no tumšajām miziņām vīns iegūst krāsu. Jo tā ir tumšāka un biezāka, jo pilnīgākas krāsas sarkanvīnu no tā ir iespējams iegūt. Šajā rakstā mēģināsim noteikt katram piemērotāko vīna stilu un minēsim konkrētākus piemērus, kādus vīnus izvēlēties, lai iesācējs vīna pasaulē jau pēc pirmās vīna baudīšanas reizes neatmestu ar roku šim cēlajam dzērienam. Lai vieglāk būtu saprast sev pieņemamāko vīna stilu, sarkanvīnus var iedalīt trijās lielās garšas grupās.

Viegli un saprotami vīni

Šo vīnu kategorijā ietilpst diezgan viegli dzerami, saprotami vīni, kurus var ieteikt izvēlēties arī cilvēkiem, kuri tikai sāk savu iepazīšanos ar vīna pasauli. Vīni, kuri ir lieliski dzerami gan ar ēdieniem, gan arī bez tiem. Ja šie vīni ir pabijuši ozolkokā, tie, protams, būs piezemētāki un sarežģītāki, bet jebkurā gadījumā saprotami. Ja jums ir vajadzīgs vīns pie viegla, ne īpaši garšvielām bagāta ēdiena, tad šis ir jūsu stils.

Ja vēlaties izbaudīt šo vīna stilu, iesaku iegādāties:

  • Pinot Noir vīnogu šķirnes vīnus gandrīz no visas pasaules, ja vien tie nav Francijas, Burgundijas reģiona cēlie, izturētie Pinot Noir vīni. Bet šos vīnus jūs pilnīgi noteikti atpazīsiet pēc cenas (un, ja cena tiem ir ļoti zema, tad tādus labāk neņemt).
  • Cotes du Rhone un Beaujolais vīni no Francijas.
  • Spānijas, Rjohas apgabala vīni, kurus gatavo no Tempranillo vīnogu šķirnes, ja vien tie nav izturēti ilgāk par 2 gadiem.
  • Dolcetto, Barbera vīnogu šķirnes Itālijā būs ar zināmu skābuma līmeni, bet neliks vilties.
  • Chianti vīns, kurš tiek gatavots no Sangiovese vīnogu šķirnes, būs diezgan viegls, bet ar mazliet rūgtenas šokolādes notīm pēcgaršā. Šajā stilā neietilpst Riserva kategorijas vīni.
  • Valpolicella vīns no Itālijas, Veneto reģiona, tiek gatavots no Corvina, Rondinella un Molinara vīnogu šķirņu maisījuma

Augļaini un aromātiski vīni

Šis vīnu stils ir radies Jaunajā pasaulē. Vīns, kuru iegādājoties, rēķinieties ar to, ka aromātu gamma pudelē būs izteikta, spēcīga un pārsvarā dominēs augļi un ogas - upenes, jāņogas, aronijas, ķirši u.c. Ja tas būs pabijis ozolkokā (un lielākoties arī būs) aromātu gammai pievienojiet vaniļu, šokolādi, kafiju, un priekšstats par vīna stilu būs skaidrs. Jāpiebilst, ka tieši šis stils būs ļoti universāls - no dārza ballītēm un grilētas gaļas līdz pat vakaram restorānā pie izmeklētas maltītes.

Ja vēlaties izbaudīt šo vīna stilu, iesaku iegādāties:

  • Merlot un Carmenere vīnogu šķirnes vīnus, it īpaši no Čīles.
  • Vīnus no Jaunās pasaules - Austrālijas, Jaunzēlandes, ASV, bet ne vecākus par 2-4 gadiem.
  • Spānijas reģionu La Mancha, Valdepenas vai Navarra vīnus.
  • Argentīnas slavenākās vīnogu šķirnes Malbec vīnus.
  • Pinotage vīnogu šķirnes vīnu no Dienvidāfrikas, ja vien vēlaties paeksperimentēt ar savām garšas izjūtām, jo Pinotage sarkanvīns ir tādā pašā kategorijā kā baltvīniem Gewurztraminer - to vai nu mīl, vai ienīst...

Pilnīgi un piesātināti vīni

Šajā kategorijā noteikti ir ierindojami sarkanvīni ar augstu tanīna (dabīga miecviela vīnogu miziņās, kātiņos un sēkliņās) līmeni un izteiktām garšas un aromātu niansēm. Arī ēdieni šeit būtu jāpiemeklē ar ļoti pilnīgu garšu, piemēram, jēra gaļa vai liellopa steiks. Šajā kategorijā ietilpst arī dārgi un ļoti dārgi vīni, piemēram, kvalitatīvi Bordo reģiona vīni, bet tos šoreiz nepieminēsim. Ja vēlaties par saprātīgu naudu iegādāties vīnus, kurus dzerot, brīžiem liekas, ka jāņem talkā karote, es ieteiktu šos:

Ja vēlaties izbaudīt šo vīna stilu, iesaku iegādāties:

  • Cabernet Sauvignon vīnogu šķirni tīrā veidā vai maisījumos ar Merlot, Cabernet Franc, Shiraz no Jaunās pasaules valstīm, tādām kā Austrālija, Čīle, Dienvidāfrika. Lai arī Bordo reģiona maisījumos tiek izmantota šī šķirne, nebūtu vērts iegādāties lētu Bordo vīnu - visticamāk, tas liks jums vilties.
  • Vin de Pays d'Oc vīnus no Francijas dienvidiem.
  • Chateauneuf-du-Pape vīnu no Francijas, Ronas ielejas, kurā var būt sajauktas līdz pat 13 vīnogu šķirnēm, bet galvenā vienmēr būs Grenache.
  • Sicīlijas sarkanvīnus gan no vietējās Nero d'Avola šķirnes, gan maisījumā ar Shiraz.
  • Priorat reģiona vīnus no Spānijas, kuri tiek gatavoti pārsvarā no Grenache šķirnes, lai gan jāsaka, ka labākie šī vīna paraugi nebūs lēts pirkums, bet noteikti sevi attaisnos.
  • Tempranillo vīnogu šķirnes vīnu no Spānijas reģiona Ribera del Duero.

Bez šaubām, tas ir tikai redzējums no viena skatpunkta. Katrs vīnzinis laika gaitā izveido savu klasifikāciju, lielāku vai mazāku, un to var izdarīt arī jebkurš vīna mīļotājs, kurš ir iepazinis plašo vīna pasauli. To pašu var darīt ar baltvīniem, dzirkstošajiem un rozā vīniem. Zemāk ir dots viens špikeris baltvīnu iedalījumam.

  • Svaigi un sausi (vieglas miesasbūves baltvīni).
  • Aromātiski un ziedaini (sausi līdz pussaldi baltvīni).
  • Izteikti un minerāli (vidējas miesasbūves sausi baltvīni).
  • Pilnmiesīgi un bagātīgi (izturēti un spēcīgi baltvīni).
Dzerot vīnu, nevajadzētu iedalīt to kategorijās "garšo" vai "negaršo", vismaz sākotnēji ne. Ir tikai jāatrod sev pieņemamākais vīna stils un jābauda šis viens no vecākajiem alkoholiskajiem dzērieniem, ko pazīst cilvēce. Un vēl derētu atcerēties, ka vīns no lielveikalu apakšējiem plauktiem vienmēr garšos vienkārši un, kas galvenais, vairāk vai mazāk vienādi, un šajos vīnos stilu meklēt nevajadzētu...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!