Foto: AP/Scanpix
Otrdien, 15.jūlijā, Eiropas Savienības (ES) līderi Briselē varētu panākt politisku vienošanos par nākamo ES ārpolitikas augsto pārstāvi, bet lēmumu par nākamo ES Padomes prezidentu varētu pieņemt tikai rudenī, liecina Eiropas ziņu portāla "Euobserver" informācija.

Jau vēstīts, ka Latvijas Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Valdis Dombrovskis (V) varētu būt viens no reālākajiem kandidātiem uz prestižo Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidenta krēslu.

Šādu informāciju apstiprina ietekmīgais britu izdevums "The Economist", minot, ka starp potenciāli reālākajiem kandidātiem šobrīd minams bijušais Igaunijas premjers Andrus Ansips, bijušais Somijas premjers Jirki Katainens, Īrijas premjers Enda Kenijs un Valdis Dombrovskis.

Eiropas ziņu portāls "Euractiv" kā vienu no iespējamiem kandidātiem piemin arī Dānijas premjeri Helli Torningu-Šmitu. Dānijas politiķe izcēlusies ar izteikumiem, kas aizstāv ideju par valsts pievienošanos eirozonai.

Katainens, Kenijs un Dombrovskis kā potenciāli līderi tika minēti arī cīņā par Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatu. Visi trīs politiķi pārstāv EP Eiropas Tautas partijas (ETP) grupu. Dombrovskis pat tika izvirzīts kā viens no trim kandidātiem partijas kongresā, taču tajā negaidīti atsauca savu kandidatūru, tādējādi izrādot savu atbalstu Žanam Klodam Junkeram.
Šobrīd Padomes prezidents ir beļģu politiķis Hermans van Rompejs.

Savukārt uz ES ārpolitikas līdera krēslu varētu tikt apstiprināts Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis vai Itālijas ārlietu ministre Federika Mogerīni, liecina "Euobserver" informācija.

Pašreizējā ES augstā pārstāve ārlietās Katrīna Eštone jau pērn apstiprināja, ka atkārtoti uz šo amatu nekandidēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!