Foto: DELFI

Pie ūdens žurku apsēstā dīķa Salaspils novada Silabriežu apkārtnē, kurā peldoties bērni sasirguši ar bīstamu infekcijas slimību tularēmiju, pašvaldība uzstādīs brīdinošas zīmes, piektdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Salaspils novada pašvaldības vadītājs Raimonds Čudars.

Piektdien pašvaldības pārstāvji sāks arī apstaigāt vietējos iedzīvotājus, brīdinot par bīstamo slimību.

Čudars skaidroja, ka vēl ir jātiek skaidrībā ar īpašumtiesībām vietā, kur dīķis atrodas un, kad tas būs noskaidrots, tad dome lems par šīs teritorijas sakārtošanu. To, vai dīķi varētu norobežot un padarīt cilvēkiem nepieejamu, Čudars vēl pagaidām nesolīja, taču uzsvēra, ka pie dīķa uzstādīs brīdinošas zīmes.

Ziņu, ka ar bīstamo infekcijas slimību tularēmiju būtu saslimis vēl kāds cilvēks, Čudaram piektdienas rītā nebija.

Jau vēstīts, ka seši bērni pēc peldes kādā ūdensžurku apdzīvotā dīķī saslimuši ar bīstamo un reto infekcijas slimību tularēmiju. Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) norādīja, ka bērni peldējušies vietējā dīķī un netālajā karjerā - vietās, kas nav paredzētas peldēšanai, jo tos apdzīvo ūdensžurkas.

Tularēmija ir dabas perēkļu zoonoze jeb infekcija, kuru izplata dzīvnieki. Slims cilvēks nevar inficēt citus cilvēkus. Galvenie infekcijas avoti: ūdens žurkas, lauku peles, mājas peles, zaķi, truši un citi grauzēji.

Pēdējais tularēmijas gadījums Latvijā tika reģistrēts 1984.gadā Krāslavas rajonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!