Foto: PantherMedia/Scanpix
Gatavojoties svinībām, jāatceras, ka cūkgaļa Jāņu galdam jāpērk drošā tirdzniecības vietā. Cūku audzētājiem jāievēro, ka pirms lietošanas uzturā arī "sava rukša" gaļai jāveic izmeklējumi, lai saslimtu ar Latvijā sevi atkal pieteikušo trihinelozi, var pietikt ar vienu termiski slikti apstrādātu un laboratoriski nepārbaudītu gaļas gabalu. Tā portālu "Delfi" informē Zemkopības ministrijas speciālisti.

Ir vairāki vienkārši un viegli izpildāmi nosacījumi, kas jāievēro, lai novērstu iespēju saslimt ar trihinelozi un kurus iesaka Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) speciālisti:

  • nelietot uzturā nezināmas izcelsmes gaļu, kā arī gaļu, kas nav pārbaudīta akreditētā laboratorijā un nav atzīta par veselībai nekaitīgu,
  • uzturā lietot tikai termiski labi apstrādātu mājas un meža cūkas gaļu,
  • svarīgi, lai termiskās apstrādes laikā temperatūra visās gaļas gabala vietās būtu vismaz 71 0C un apstrādes ilgums būtu 2-2,5 stundas (lai arī gabala viducī gaļa ir pelēka, nevis sārta),
  • ēdienu labāk gatavot, gaļu sagriežot nelielos gabaliņos, lai visos tās slāņos varētu panākt trihinellu iznīcināšanai vajadzīgo temperatūru,
  • cūkgaļu malt atsevišķi no citu dzīvnieku gaļas vai, pirms sākt malt cita veida gaļu, rūpīgi iztīrīt gaļas maļamo mašīnu no cūkgaļas un jo īpaši no meža dzīvnieka gaļas,
  • pēc darbošanās ar jēlu gaļu kārtīgi nomazgāt rokas, traukus un pārējo saskarē bijušo inventāru.

Speciālisti aicina atcerieties - gaļas sālīšana, žāvēšana, kūpināšana vai gatavošana mikroviļņu krāsnī trihinellas neiznīcina. Ikkatram Latvijas patērētājam jāatceras - neiegādāties un uzturā nelietot mājās kautu, laboratoriski nepārbaudītu cūkas gaļu, kā arī pašpatēriņam nomedītu nepārbaudītu meža cūkas gaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!